Bezbednost i zdravlje na radu

Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini

24. Jun. 2021.
Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini

 Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava zbog rada na crno i neobezbeđivanja uslova za rad na vrućinama.

 
To je izjavio zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.
 
"Inspekcija je obavila 141 nadzor u građevinskom sektoru i tom prilikom smo zatekli četrdesetak osoba koje rade na crno i izrekli 40 prekršajnih prijava za poslodavce koji ne poštuju propise. Prijave se odnose na rad na crno i na neobezbeđivanje odgovarajućih uslova na radu", rekao je Perišić Tanjugu.
 
On je dodao da inspekcija nije dobila prijave za vanredne nadzore na poljoprivrednim gazdinstvima.
 
"Mi obavljamo vanredne kontrole i obilazimo gazdinstva. U poljoprivredi imamo svake godine određene radove koji moraju da se obavljaju, ali u principu se izbegava rad u vremenu do 12 do 16 časova, pa se radi rano ujutru i popodne", naveo je Perišić.
 
On je ponovio apel Inspektorata i Ministarstva za rad da se zakonske mere poštuju i po visokim temperaturama radnicima u građevinskom i poljoprivrednom sektoru u vremenu od 11 do 16 časova obezbedi odmor, prostor gde mogu da skinu zaštitnu opremu i rashlade se, kako bi nakon 16 časova mogli da nastave posao.
 
Perišić je preporučio da se radnici uvek obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju, i podsetio da to mogu učiniti i anonimno.
 
"Naša zemlja ima transponovane direktive EU u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i ne postoji ograničenje sa temperaturama kada treba obustaviti rad kao ni u EU, nego su samo u pitanju smernice i preporuke", naglasio je zamenik direktora Inspektorata za rad. 
Pogledajte još
Samo su aparati sa trouglom bezbedni
25. Avgust 2016. // BZR - Srbija
Imaju li svi aparati na rafovima u radnjama srpski znak usaglašenosti: Obavezan "žig" na svim kućnim aparatima na struju. Mnogi uvoznici ga izbegavaju.   Stoji na svakoj utičnici, sijalici, kablu, frižideru, pegli, industrijskim mašinama, ali i zaštitnoj opremi, kacigama, štitnicima,...
Prijavljeno 12.000 radnika
28. Februar 2016. // BZR - Srbija
Za samo godinu i po od usvajanja izmena i dopuna Zakona o radu, inspektori rada uspeli su da u legalne tokove uvedu više od 12.000 radnika na crno. U odnosu na 2014, broj prijavljenih je veći za 181 odsto, zbog čega je državna kasa punija za oko 270 miliona dinara. U nadzorima je "pronađeno" i 389 preduzeća koja su...
Počela kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“
  U cilju podizanja svesti o važnosti korišćenja lične zaštitne opreme tokom izvođenja građevinskih radova, radova u kući, kao i tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, pokrenuta je kampanja  „Čuvaj sebe –...
Usvojen Predlog izmena Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti
 Na predlog Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Vlada Republike Srbije je na današnjoj sednici usvojila Predlog izmena i dopuna Zakona o zapošljavanju i osiguranju za slučaj nezaposlenosti, kojim je precizirano da su  Strategija zapošljavanja i prateći akcioni plan osnovni...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima