Bezbednost i zdravlje na radu

Prijava radnika kompjuterom

09. Mart. 2016.

SVI poslodavci u Srbiji će od 15. marta na sajtu PIO fonda moći da popune i predaju elektronski obrazac M-4, s podacima o zaradama i stažu zaposlenih u prethodnoj godini. Na taj način biće smanjene gužve na šalterima fonda širom Srbije, a to će doneti i velike novčane uštede.

Prema rečima Aleksandra Vulina, ministra za rad, nejasno je što se na ovo čekalo ovoliko dugo.
 
- Šalteri su za našu privredu deo mračne prošlosti. U Srbiji ima 204.000 pravnih lica i 233.000 preduzetnika koji imaju obavezu da podnose dokumentaciju za M-4 obrazac, a kroz filijale prođe više od dva i po miliona obrazaca godišnje - rekao je Vulin.
 
Kako je objasnila Dragana Kalinović, direktorka Fonda PIO, dostava zahteva i prijava M-4 obavljaće se sa računara firme putem elektronskog servisa Fonda PIO, a u odnosu na prethodne godine više se neće slati dodatna finansijska dokumentacija.
 
- Dostava zahteva i prijava M4 obavljaće se sa računara firme preko elektronskog servisa Fonda PIO, a u odnosu na prethodne godine više se neće slati dodatna finansijska dokumentacija - rekla je Kalinovićeva. - Ovo je veliko oklakšanje. Na ovaj način uštedećemo mnogo vremena našim poslodavcima i preduzetnicima, a smanjićemo i čekanje i redove na šalterima.
 
Kako je istakla, poboljšanjem tog korisničkog servisa PIO fonda očekuju se uštede na svim nivoima, a nadaju se i povećanju prihoda i posrednom smanjenju dotacija države.
 
Kalinovićeva je navela da je ovogodišnja naplata doprinosa PIO fondu za oko milijardu dinara bolja nego što je predviđeno finansijskim planom, a u odnosu na prošlu godinu veća je za oko šest odsto, odnosno za oko dve milijarde dinara.
 
Marko Čadež, predsednik Privredne komore Srbije, naglasio je da će se modernizacijom sistema i elektronskim poslovanjem doći do velike uštede u budžetu i da je cilj olakšati administraciju.
 
Korist za mikro preduzeća
 
Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković istakao je da su poslodavci u Srbiji na ovo dugo čekali. 
 
- Ovo je dokaz da smo na dobrom putu, a očekivane uštede su više miliona evra - kaže on. - Najviše koristi imaće mikro preduzeća u kojim često sam vlasnik mora da provodi vreme čekajući u redu za prijave i odjave radnika.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Najavljujemo: G-CERTI Exemplar Global TPECS obuka
03. Septembar 2019. // BZR - Srbija
                          Pozivamo Vas  da uzmete učešće u jednoj ili više obuka u novom ciklusu  javnih G-CERTI  Exemplar Global  TPECS   obuka , koje sa velikim zadovoljstvom otvaramo  30....
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
SADA I UGOVORI ZA RAD OD KUĆE Država priprema VODIČ za radnike i poslodavce, a to će značiti i NOVE OBAVEZE za obe strane
  Sada je i više nego jasno da rad od kuće nije nešto što traje mesec ili dva, i da to što raste i potreba i broj kompanija koje rade od kuće, mora da se uredi i pravno. Do sada se od kuće radilo "prećutno" u smislu da je to bio isključivo dogovor poslodavca i radnika, a u skladu sa propisanim...
Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”
  Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић отворио је конференцију „Безбедан рад – здрава будућност” посвећена Години...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima