Fizičko tehnička zaštita

Direktor dobio otkaz zbog sajber prevare i krađe 50 miliona evra

25. Maj. 2016.
Direktor dobio otkaz zbog sajber prevare i krađe 50 miliona evra

Austrijski proizvođač avionskih delova FAČ saopštio je danas da je otpustio svog direktora Valtera Štefana nakon što su sajber kriminalci ukrali 50 miliona evra od ove kompanije.

 
FAČ, čije su mušterije "Erbas", "Boing" i "Rols Rojs", saopštio je da je upravni odbor smenio Štefana, koji je 17 godina bio na čelu kompanije, zbog "ozbiljnog kršenja svojih obaveza". Odluka odmah stupa na snagu.
 
Mediji prenose da je jedan radnik FAAC-a izvršio elektronsku isplatu 50 miliona evra nakon što je elektronskom poštom dobio uputstva od nekoga ko se predstavio kao Štefan.
 
Do trenutka kada je kompanija uvidela grešku, bilo je prekasno. Novac je nestao u Slovačkoj i Aziji, piše list "Standard".
 
Kompanija je objavila danas da je ova prevara koštala firmu 41,9 miliona evra, što je skoro deset odsto njenog godišnjeg prihoda.
 
Firma je uspela da povrati 10,9 miliona evra.
 
Kompanija je u februaru otpustila i šefa finansijske službe zbog ove greške.
 
Nema nagoveštaja da je neko iz uprave kompanije umešan u prevaru.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Pentagon poziva hakere: Hakujte naš sajt
02. Mart 2016. // FTZ - Internet
VAŠINGTON - Američko Ministarstvo odbrane objavilo je oglas za zapošljavanje stručnjaka za informacione tehnologije, koji će biti testirani tako što će im biti rečeno da hakuju Internet stranu tog Ministarstva.   Taj potez ima za cilj pronalaženje i ispravljanje slabih tačaka u sistemu sajber bezbednosti...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima