Vanredne situacije

METEOROLOZI UPOZORAVAJU - Narednih dana obilne padavine, moguća izlivanja reka

06. Mart. 2016.

U centralnoj Srbiji i na jugu Banata danas će padati obilne padavine, a očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 
Prema njihovim prognozama, sutra se u centralnim i istočnim krajevima, takođe, očekuje obilna kiša, a na području Braničeva i na jugu Srbije lokalno i više.
 
Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će u sredu o četvrtak naredne nedelje prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca će 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.
Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava, saopštavaju iz RHMZ-a.
 
Na Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama, na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, na Mlavi i Peku, kao i na banatskim vodotocima vodostaji će od ponedeljka do srede biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa.
 
Ipak, u RHMZ ističu da trenutno nema aktuelnog agrometeorološkog upozorenja.
 
Marić: Situacija je pod kontrolom
 
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je, kada je reč o padavinama, situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti.
 
- Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak, kada su svi opštinski štabovi za vanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mestima dobili upozorenje od strane Sektora za vanredne situacije da se podigne stepen pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padavine ne prestanu - rekao je Marić.
 
Prema njegovim rečima, od sutra će timovi biti detaširani i približeni potencijalno kriznim mestima, a u stalnom su kontaktu i sa ostalim jedinicama MUP-a i Ministarstva odbrane.
 
- Za sada je situacija pod kontrolom, a da li će zaista biti ona količina padavina kako je najavljeno ili ne nije na nama da razmišljamo o tome. Mislim da je ispravno da podignemo stepen pripravnosti i da budemo jako oprezni u narednih nekoliko dana dok ove količine padavina ne prođu i dok ne prođe ciklon koji se najavljuje iz Italije - rekao je Marić.
 
Izvor: Blic

 

Pogledajte još
06. Mart 2016. // VS - Srbija
Vodostaj Drine povećan je tokom dana, zbog čega je obala i plaža ispred restorana „MN“ u blizini graničnog prelaza Trbušnica pod vodom.   Prema podacima Republičkog hidrometeorološkog zavoda u 17.15 sati vodostaj na mernoj stanici Radalj kod Malog Zvornika iznosio je 324 centimetra. Granica redovne...
Vanredna situacija u 11 opština; Utopio se muškarac kod Đakovice
Sa teritorije četiri mesne zajednice na području Kraljeva je počela evakuacija meštana zbog izlivanja reke Zapadna Morava. Poplave ugrozile Čačak i okolna sela   VELIKA količina padavina dovela je do porasta vodostaja reka u pojedinim delovima Srbije. Tokom noći pripadnici Vatrogasno-spasilačkih jedinica MUP...
Situacija pod kontrolom, timovi u pripravnosti zbog najavljenih padavina
BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti zbog najavljenih padavina.   "Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u...
SLEDE NOVE PADAVINE Marić: Najveći rizik u poplavljenim zonama, apel građanima da slušaju nadležne organe
U narednih 36 sati, usled obilnih padavina koje najavljuje RHMZ, najkritičnije će biti u zapadnoj i jugozapadnoj Srbiji, izjavio je večeras načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić, koji je dodao da su na jug zemlje već upućene dodatne snage.   On je apelovao na građane da poslušaju nadležne organe ako u...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima