RED ČAŠICE, RED CIGLE, A BEZBEDNOST? Alkoholizam na radnom mestu – ima rešenja i za to!

RED ČAŠICE, RED CIGLE, A BEZBEDNOST? Alkoholizam na radnom mestu – ima rešenja i za to!

 Pijanstvo je uzrok mnogih industrijskih nesreća. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do 30% povreda na radu povezano je sa upotrebom alkoholnih pića. Štaviše, zbog nesreće može da strada ne samo zaposleni koji pije, već i njegove kolege, a lančano i sama kompanija.

Prema Head Hunter-u, svaki treći zaposleni povremeno pije alkohol na poslu. Danas smo odlučili da podelimo nesvakidašnje činjenice o tome koliko je ovaj problem rasprostranjen kod nas i u svetu, u kojim profesijama je situacija posebno akutna i ozbiljna, a u kojima ispijanje koje čašice i nije neka prepreka za rad, posebno imajući u vidu dane praznika kada je alkohol reper boljeg raspoloženja i atmosfere.

UKRATKO: ALKOHOL U SVETSKIM RAZMERAMA

Svaka zemlja ima drugačije kriterijume i definisanje osobe koja učestalo pije, gravitira ka profilu alkoholičara ali se ne može u potpunosti svrstati u tu kategoriju. Prema istraživanju u Americi, najviše piju predstavnici profesija sa teškim fizičkim radom – rudari (18%) i građevinski radnici (17%). Slede radnici u restoranima i hotelijerstvu (12%). A prema Britanskoj medicinskoj asocijaciji, među Evropljanima očekuje se da to budu „heroji radničke klase” (selidbe, građevinski radnici, vodoinstalateri), ali NE. Ipak veći procenat pripada, verovali ili ne, predstavnicima visoko plaćenih i inteligentnih profesija – advokati, lekari, uglavnom hirurzi, stomatolozi i veterinari.

Prema SZO, objavljenom u leto 2021, Belorusija je na prvom mestu među zemljama koje najviše piju. Na drugom mestu je Litvanija, a na trećem Češka. Prema drugim izvorima rang lista i nije nešto drastično drugačija, a kako stvari stoje iz priloženog Republika Srbija nije među prvih 10.

Izvor: World Population Review

Na području Balkana i Rusije uglavnom su niskokvalifikovani radnici postali lideri u konzumiranju alkohola. Među muškarcima su železničari, vozači, građevinski radnici, bravari, moleri, mornari i poljoprivrednici. Doktori takođe vole dosta da zaliju, a među ženama koje piju uglavnom su računovođe, kuvarice i železničari, stjuardese. Ova problematika na svetskom nivou nije toliko drugačija. Kako navode iz Alcohol Rehab Guide-a zanimanja koja su najviše pogođena upotrebom alkohola su:

 • Barmeni – 2,33 puta veća verovatnoća da će umreti od smrti uzrokovane alkoholom
 • Operateri mašina za obuću – 2 puta veća verovatnoća
 • Krovopokrivači – 1,87 puta veća verovatnoća
 • Slikari – 1,85 puta veća verovatnoća
 • Kuvari – 1,77 puta veća verovatnoća
 • Mornari – 1,75 puta veća verovatnoća
 • Građevinski radnici – 1,72 puta veća verovatnoća

Ostale industrije koje se odnose na velike šanse za razvoj problema sa pićem uključuju industriju bušenja i rudarstva, poslodavce u prehrambenim uslugama, industriju iskopavanja i radna mesta koja se odnose na instalaciju, popravku i održavanje različitih vrsta opreme.

ALKOHOL U PROIZVODNJI

Pijanstvo je uzrok mnogih industrijskih nesreća. Prema podacima Svetske zdravstvene organizacije, do 30% povreda na radu povezano je sa upotrebom alkoholnih pića. Štaviše, zbog nesreće može da strada ne samo zaposleni koji pije, već i njegove kolege. Pod uticajem malih doza alkohola, koncentracija, oštrina vida i sluha, percepcija boja (posebno crvene boje) brzina opažanja se smanjuju, motorne reakcije naglo usporavaju. Prema statistici, alkoholičar može biti odsutan do 70 radnih dana godišnje, što kompaniji donosi troškove.

PREPOZNAVANJE ALKOHOLIZMA NA RADNOM MESTU

Postoje dve osnovne vrste upotrebe alkohola koje doprinose većini problema na radnom mestu: ispijanje alkohola pre odlaska na posao i ispijanje alkohola tokom rada. I jedno i drugo su izuzetno štetni i mogu da dovedu zaposlenog, kao i druge, u opasnost. Znaci upozorenja potencijalnog problema sa pićem razlikuju se od osobe do osobe. Neki ljudi su tajnoviti u pogledu konzumiranja alkohola, piju dok su sami. Drugi možda neće ni shvatiti da imaju problem dok porodica ili prijatelj ne razgovaraju otvoreno i iskreno sa njima.

Navešćemo nekoliko načina na koje poslodavac ili kolega može da utvrdi da li je zaposleni pod uticajem alkohola:

 • Izgleda mamurno ili je i dalje pijan
 • Smanjena koordinacija
 • Krvave ili sjajne oči
 • Sporo reagovanje zenica
 • Sporo izvršavanje radnih zadataka ili nemogućnost izvršavanja istih
 • Povećano znojenje i otežan govor
 • Vređanje drugih zaposlenih

Ove znakove upozorenja ne treba shvatati olako i neophodno je preduzeti hitne i efektivne mere.

PIĆE I GRAĐEVINCI  – DA LI JE TO STEREOTIP?

Često se dešava da klinike koje se bave lečenjem zavisnosti od alkohola često dobijaju korporativne zahteve od građevinskih kompanija. Možda je ovo profesija koja najviše pije. Zašto se ovo dešava? Na stručnim forumima, sami građevinski radnici daju odgovor: uslovi rada dovode do ovoga. Fizički rad je težak, ali novac mali, rokovi neostvarivi. Za one koji imaju fiksnu platu, nema cilja da se trude, pa dozvoljavaju sebi da rade polovično i piju između izgradnje.

PIĆE I VOŽNJA – BIĆE DA NE IDU ZAJEDNO

Svaki drugi kamiondžija pije, a svaki treći se drogira – to je uobičajena praksa širom sveta prema brazilskim lekarima.

Piće i vožnja su nekompatibilni. Prvo, povećava se verovatnoća od izazivanja saobraćajnih nesreća. Sa teškm telesnim povredama ili čak smrtnim ishodom/ima. Prema statistikama, oko 40% pacijenata sa ozbiljnim povredama nakon nesreće je ranije pilo alkohol. Evo nekoliko činjenica:

 • pri uzimanju 75g. čisti alkohol, vreme reakcije se povećava za 2-2,5 puta
 • kašičica alkohola smanjuje tačnost oka za 25%
 • percepcija boje se smanjuje (naročito crvene), motorne reakcije su naglo usporene

Tužna statistika: verovatnoća nezgode kod vozača sa sadržajem alkohola od 0,3 ppm u krvi (reč je o limenci piva od 0,33 litra, popijenoj 15 minuta pre testa) je oko 7 puta veća nego kod treznih.

KOLIKO PIJU ADVOKATI I LEKARI?

Prema ekspertima, oko 24% evropskih advokata su alkoholičari. 30% advokata je sklono opasnoj zloupotrebi alkohola. Istovremeno, žena je 56%, a muškaraca svega 46%. Nivo psihološkog stresa u pravnoj oblasti, posebno kod žena, je odlučujući faktor u upotrebi alkohola za advokate.

Britansko medicinsko udruženje procenjuje da jedan od 15 lekara u zemlji pati od alkoholizma. U Rusiji je takođe sprovedena studija i pokazalo se da je procenat „pijanih” prilično visok.

Dakle, opšti zaključak da među lekarima koji imaju preko 10 godina radnog iskustva, ispostavilo se da je nešto više od 10% onih koji zloupotrebljavaju alkohol. Za lekare sa iskustvom od 10 do 20 godina, ova cifra je bila 14%.

U zemljama sa čak i najprosperitetnijim zdravstvenim sistemima, lekari su u opasnosti od alkoholizma. Stres je vodeći uzrok, a male količine alkohola ublažavaju nervnu napetost i anksioznost. Ali, očigledno iako su doktori, ne znaju  baš uvek kako da se zaustave.

NEGATIVNI EFEKTI ALKOHOLIZMA NA RADNOM MESTU

Uz alkoholizam, a češće i narkomaniju javlja se još jedna problematika a to su krađe – bez obzira na to koliko je organizacija velika ili mala, šteta nastaje i ostaje. Još jedan faktor koji treba uzeti u obzir je porodični kontekst pojedinca – kako alkoholizam jednog člana utiče na njegove bliske članove porodice i prijatelje. Oni koji žive sa alkoholičarem su u većoj opasnosti da pate od problema na radnom mestu. Na primer, voljenoj osobi je možda teško da se koncentriše na poslu, mora da uzme nekoliko slobodnih dana ili ima zdravstvenih problema zbog stresa i brige zbog člana sa ovom problematikom.

Alkoholizam na radnom mestu može biti izuzetno skup za poslodavca. Konzumacija alkohola ne samo da povećava mogućnost povrede zaposlenih, već može dovesti i do više različitih nesreća na poslu. Uz to, alkohol može uzrokovati nedostatak koncentracije i koordinacije u radnom učinku zaposlenog. Ovo smanjuje produktivnost, što zauzvrat utiče na poslovne ciljeve. Navešćemo samo nekoliko problema koji mogu nastati kao rezultat upotrebe alkohola zaposlenih:

 • Spavanje
 • Kašnjenje ili odstustvo
 • Loše donošenje odluka
 • Konfrontaciono ponašanje sa nadređenima i saradnicima
 • Nenamerne povrede sebe ili drugih

Iako je odredbom čl. 179. st.3. tačka 4. ZOR propisano da poslodavac može da otkaže ugovor o radu zaposlenom koji ne poštuje radnu disciplinu, i to:

“4) zbog dolaska na rad pod dejstvom alkohola ili drugih opojnih sredstava, odnosno upotrebe alkohola ili drugih opojnih sredstava u toku radnog vremena, koje ima ili može da ima uticaj na obavljanje posla”.

Ipak je neophodno da poslodavac u okviru radnog procesa preduzme organizaciono-planske, proceduralne i tehničke mere, što podrazumeva set dokumentacije koje se odnose na radnu disciplinu, politiku vođenja ljudskih resursa, ispunjenje zakonskih uslova iz oblasti rada uključujući i bezbednost i zdravlje na radu, donošenje ili promena radnih uslova koji će biti zaposlenima stimulans za rad i život. Dakle radni uslovi dostojni čoveka.

Jedan od načina podrazumeva i sprovođenje alkotestiranja, najčešče u industrijskoj proizvodnji, magacinima, poslovima koji podrazumevaju upravljanje mašinama kao i visoko i niskogradnju.

SMART ALKO-TEST SISTEMI  – FUNDAMENTALNO NOVI NAČIN TESTIRANJA!

Veliki broj kompanija u savremenom poslovnom okruženju, stare probleme rešavaju na novi način koristeći smart tehnologije kojima se u trenutku očitaju parametri konzumacije alkohola kod zaposlenih, bez obzira na profesiju. Testiranje na alkohol ručnim alkotestom oduzima previše vremena, a pogreška nije isključena.

Imajući u vidu da je Rusija među liderima u konzumaciji alkohola, takođe su lideri u pametnoj tehnologiji kojom već sada mogu da reše ovu problematiku. Kako funkcioniše uređaj za pametno alkotestiranje? Pre smene, ili čak nekoliko puta u toku dana, zaposleni samostalno prilazi uređaju i podvrgava se testiranju. A pametni sistem će zabeležiti ko je prošao test i sa kojim rezultatom.

Prevara je nemoguća – ne možete prevariti pametan sistem za prepoznavanje lica u ovom slučaju, jednostavno je tako. A zbog činjenice da se ceo proces odvija automatski, učešće kontrolora nije potrebno. Sistem je praktično autonoman, a može se koristiti tamo gde ne postoji mogućnost ugradnje okretnica i učestalih kontrola, na primer u skladištima, na gradilištima, u radionicama.

Autor: Tanja Pajić

Izvor: www.securitysee.com/2022/01/red-casice-red-cigle-a-bezbednost-alkoholizam-na-radnom-mestu-ima-resenja-i-za-to/

Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima