Bezbednost i zdravlje na radu

Apel poslodavcima i zaposlenima za primenu preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu

12. Apri. 2021.
Apel poslodavcima i zaposlenima za primenu preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu

 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Inspektorat za rad apeluju na sve poslodavce i zaposlene da primenjuju sve odredbe Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kako bi se smanjio rizik od povređivanja i sprečio nastanak povreda na radu, koje su poslednjih dana nažalost bile učestalije.

 
 
 
Napominjemo da su poslodavci dužni da sa radno angažovanim licima zaključe  ugovor o radu ili drugi odgovarajući ugovor u skladu sa Zakonom o radu, kao i da  vode računa o stručnoj osposobljenosti i osposobljenosti za bezbedan i zdrav rad radno angažovanih lica i da prilikom organizovanja rada i radnog procesa, obezbede preventivne mere radi zaštite života i zdravlja zaposlenih, kao i da obezbede zaposlenom rad na radnom mestu u radnoj okolini u kojima su sprovedene mere bezbednosti i zdravlja na radu. 
 
 
 
Zaposleni takođe treba da primenjuju propisane mere za bezbedan i zdrav rad, da namenski koriste sredstva za rad i opasne materije, da koriste sredstva za ličnu zaštitu na radu i da u slučaju uočenih nedostataka izveste poslodavca ili drugo ovlašćeno lice. 
 
 
 
Podsećamo da zaposleni, svako nepoštovanje Zakona o radu, Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonskih akata u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu od strane poslodavaca, mogu da prijave inspekciji rada u pisanoj formi, putem imejla, putem telefona ili odlaskom u prostorije inspekcije rada, koje su raspoređene u svih 25 upravnih okruga, kao i u gradu Beogradu.
 
 
Nepravilnosti u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu mogu da se prijave inspekciji rada i putem besplatne telefonske linije broj 300 300 807, koja je aktivna svakodnevno  24 časa.  
 
 
 
Inspekcija rada nastaviće da svakodnevno vrši inspekcijske nadzore u oblasti radnih odnosa i bezbednosti i zdravlja na radu. U prva tri meseca 2021. godine  izvršila je ukupno oko 14.500 inspekcijskih nadzora i poseta kod registrovanih i neregistrovanih subjekata, od kojih polovina u oblasti radnih odnosa, a druga polovina u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, kao i 55 nadzora nad neregistrovanim subjektima. 
 
Pogledajte još
Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci
      Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama. On je na konferenciji za novinare posle sednice...
Inspekcija u Juri posle snimka radnika koji kleče
11. Oktobar 2016. // BZR - Srbija
Nakon objavljivanja snimka radnika zaposlenih u fabrici “Jura” koji kleče i klanjaju se u fabričkom pogonu pred rukovodiocima, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja uputilo je inspekciju u pogone ove južnokorejske firme u Rači I Leskovcu, saznaje “Blic”.   - Inspektorat za...
Aleksandar Bogosavljević (29) iz Aleksinca, radnik MING kovačnice, teško je povređen kada mu je vazdušni čekić u potpunosti smrskao desnu šaku. Nezgoda se desila u sredu oko dva časa iza ponoći u pogonu na Bulevaru 12. februar u Nišu, samo minut pre pauze. Hitna pomoć je prevezla Bogosavljevića na...
Одржана конференција „Безбедан рад – здрава будућност”
  Државни секретар у Министарству за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Ненад Нерић отворио је конференцију „Безбедан рад – здрава будућност” посвећена Години...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima