Bezbednost i zdravlje na radu

Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

30. Mart. 2016.
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika

Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje.

U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su inspektori u nadzorima sprovedenim 29. marta utvrdili da u 20 registrovanih agencija delatnost obavljaju sami preduzetnici, bez angažovanja radnika.
 
Inspekcija rada donela je i 23 rešenja kojima je poslodavcima naložila da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da ugovorom o radu utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji, kao i novčani iznos osnovne zarade, da dostave zaposlenima obračun zarade i da vode mesečnu evidenciju o zaradi naknadi zarade.
 
U 79 slučajeva inspekcija rada utvrdila je da su agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina registrovane u stambenim objektima i bez istaknute firme, dodaje se u saopštenju.
 
Kako je navedeno, inspektori su protiv vlasnika agencija za prodaju i iznajmljivanje nekretnina podneli 18 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka i tri prekršajna naloga zbog prekršaja za koje je predvidjena novčana kazna.
 
U dve neregistrovane agencije otkrivene u Nišavskom i Podunavskom okrugu zatečeni su vlasnici i tri radnika "na crno", a inspektori su naložili pokretanje postupka za upis u registar i zabranili dalje obavljanje delatnosti.
 
Prema najavama Inspekcije rada, pojačane kontrole biće nastavljene.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
Kazne od 20.000 do pola miliona: Uskoro uredba o obaveznom nošenju maski na radnom mestu
         Koronavirus je oslabio, ali je i dalje jedna od njegovih najozbiljnijih karakteristika brzo širenje i prenošenje, a na to upozorava i situacija u Vranju. Martina Furtula, v. d. direktorke Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Ministarstva za rad i zapošljavane kaže za RTS da...
Javna rasprava o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu do 29. septembra
 Javna rasprava o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu počinje danas i trajaće do 29. septembra.   Zainteresovani za učešće u javnoj raspravi mogu svoje predloge, sugestije, inicijative i komentare da pošalju na elektronsku adresu upravazabzr@minrzs.gov.rs, odnosno pisanim putem Ministarstvu za rad,...
Saopštenje za javnost -Uprava za bezbednost i zdravlje na radu
    Povodom velikog broja pitanja koja se odnose na polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Uprava za bezbednost i zdravlje na radu daju sledeće obaveštenje:   Za...
Evropska komisija i  Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) su danas u Briselu u saradnji za holandskim predsedništvom pokrenule dvogodišnju panevropsku kampanju: Zdrava radna mesta za radnike svih uzrasta, što je najveća svetska kampanja u ovoj oblasti. Kampanja je usmerena na održivi rad i...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima