Bezbednost i zdravlje na radu

Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada

20. Oktobar. 2021.
Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada

 Pravo na bezbedne i zdrave uslove za rad je osnovno i najvažnije pravo koje proističe iz rada, pravo koje nikome ne treba i ne sme da bude uskraćeno, istakla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na konferenciji povodom obeležavanja Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu.

 
„Radimo u vremenu u kome se bezbednosti i zdravlju zaposlenih na radu pridaje izuzetan značaj, posebno imajući u vidu prisutnu pandemiju zarazne bolesti Kovid 19, koja je na žalost povećala i rizike u samom procesu rada“, rekla je Kisić Tepavčević. 
 
Ministarka Kisić Tepavčević naglasila je da su aktivnosti Ministarstva u prethodnom periodu u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu bile usmerene prvenstveno na usklađivanje zakonodavnog okvira sa pravnim tekovinama Evropske unije i modernizaciju rada Inspektorata za rad, čiji su inspektori od januara do septembra ove godine izvršili 44.069 inspekcijskih nadzora i 9.213 zajedničkih i koordinisanih inspekcijskih nadzora u cilju suzbijanja širenja korona virusa. „Iako je dosta urađeno u prethodnom vremenskom periodu, naše inspekcije su bile jako vredne i stalno su na terenu, prostora za unapređenje aktivnosti ima, što je u skladu sa nastojanjem da se smanji broj povreda na radu“, rekla je Kisić Tepavčević.
 
Prof. dr Kisić Tepavčević je navela da u narednom periodu predstoje vrlo značajni zadaci - unapređenje zakonodavstva u ovoj oblasti, podizanje svesti o značaju bezbednosti na radu i kulture rada, a radi smanjenja povreda na radu, profesionalnih oboljenja i oboljenja u vezi sa radom. Kisić Tepavčević je dodala da Ministarstvo radi na izradi Nacrta zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i da je javna rasprava o tom nacrtu završena.
 
Ministarka Kisić Tepavčević je rekla da će Ministarstvo, u cilju obezbeđivanja primene svih propisa i unapređenja pravnog okvira, raditi na razvijanju socijalnog dijaloga sa svim partnerima, jer se samo zajedničkim radom može postići cilj, a to je smanjenje broja povreda na radu. 
 
Ministarka Kisić Tepavčević je povodom Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu najboljim inspektorima za rad dodelila zahvalnice za 2020. godinu.
 
Govoreći o novom zakonu, vršilac dužnosti direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil istakla je da će se njegovi pozitivni efekti, pored ostalog, ogledati u povećanju nivoa zaštite i unapređenju bezbednosti i zdravlja zaposlenih na radu, podizanju nivoa kompetencije stručnjaka za bezbednost i zdravlje na radu, kao i licenciranje svih fizičkih lica koji obavljaju poslove bezbednosti i zdravlja na radu.
 
Cicmil je istakla da je Uprava u ovoj godini, u cilju poboljšanja stručnog, kvalitetnog i zakonitog rada pravnih lica i preduzetnika sa licencom za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu, pojačala kontrolu nad njihovim radom, da je broj nadzora za prvih osam meseci ove godine udvostručen u odnosu na period od 2018. do 2020. godine i da će se sa takvom praksom nastaviti i u narednoj godini. 
 
Vršilac dužnosti direktora Inspektorata za rad Milan Cvetkov istakao je da su inspektori rada od januara do septembra ove godine, od 44.069 izvršenih inspekcijskih nadzora, izvršili 22.369 nadzora u oblasti radnih odnosa, 21.518 u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i 182 nadzora nad neregistrovanim subjektima, da su zatekli 4.042 lica na radu ''na crno'', kao i da su nakon preduzetih mera inspektora rada poslodavci zasnovali radni odnos sa 2.420 lica.
 
Inspektori su, kako je Cvetkov dodao, doneli 3.777 rešenja za otklanjanje utvrđenih nepravilnosti  sa ukupno 8.258 mera i 4.364 ukazivanja, upozorenja i naloga na zapisnike, doneli 349 rešenja o zabrani rada na mestu rada, 2.610 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka protiv pravnih lica i preduzetnika i odgovornih lica u pravnim licima, podneli 45 krivičnih prijava, izvršili 753 inspekcijskih  nadzora  povodom prijavljenih povreda na radu, utvrdili 182 neregistrovana  subjekta.
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja se, obeležavanjem Evropske nedelje bezbednosti i zdravlja na radu, pridružilo kampanji Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu „Zdrava radna mesta, smanjimo opterećenje”, čiji je cilj da se ukaže na značaj prevencije poremećaja mišićno-skeletnog sistema. O tome su na konferenciji govorili Tim Tregenza i Majkl Dineli iz te agencije. 
 
Na konferenciji su kao primeri dobre prakse u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu svoj rad prezentovale kompanije Grundfos Srbija doo i Norma grupa doo.
 
Skupu su prisustvovali i predstavnici Udruženja ''HSE Centar''.
Pogledajte još
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika
Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su...
Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?
  Rad od kuće postao je, za mnoge neočekivano i neplanirano, deo naše svakodnevice. I dok jedni jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se vratili u svoje kancelarije, mnogi mađu poslodavcima i zaposlenima otkrivaju da im takav način funkcionisanja zapravo više odgovara. Da je tako potvrđuje i broj oglasa u kojima se...
Najava edukativnog skupa_Divčibare 09-11.06.2021
 HSE Centar organizuje I Konferenciju “Bezbednost i zdravlje na radu“ posvećenu unapređenju mera za bezbedan rad na visini u oblasti graeđevine u skladu sa najavom izmene i dopune dela Zakona o BZR, kroz radionicu koja će obraditi praktičnu primenu sistema dozvola za rad na neobezbednoj visini prilikom montaže i...
Saopštenje za javnost -Uprava za bezbednost i zdravlje na radu
    Povodom velikog broja pitanja koja se odnose na polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu i poslova odgovornog lica, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Uprava za bezbednost i zdravlje na radu daju sledeće obaveštenje:   Za...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima