Bezbednost i zdravlje na radu

SRAMOTA - Od 764 radnika u objektima za najmlađe, čak 163 radilo "na crno"

06. Februar. 2016.

U nadzorima koje je Inspektorat za rad od 2. do 4. februara sproveo u igraonicama, u objektima u kojima se organizuju proslave rođendana i u vrtićima, otkriveno je da je od 764 zatečena radnika, 163 radilo na "crno", odnosno nije imalo ugovore o radu i nije bilo prijavljeno na obavezno socijalno osiguranje.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva za rad, nadzorima je obuhvaćeno 349 poslodavaca na teritoriji cele Srbije, a na osnovu utvrđenih činjenica inspektori su doneli 54 rešenja kojima je poslodavcima, pored ostalog, naloženo da sa neprijavljenim radnicima zasnuju radni odnos, da utvrde odmor u toku rada i raspored rada u nedelji.

Zbog utvrđenih prekršaja u oblasti radnih odnosa inspektori su podneli 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka, kao i tri zahteva zbog prekršaja u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Takođe, zbog utvrđenih prekršaja za koje je predviđena novčana kazna u fiksnom iznosu, inspektori su izdali devet prekršajnih naloga.

Inspekcija je donela i 83 rešenja kojima se nalaže otklanjanje utvrđenih nedostataka u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Inspekcijskim nadzorima je otkriveno i 18 neregistrovanih igraonica u kojima je zatečeno šest neprijavljenih radnika, a u devet igraonica samo vlasnik.

Neregistrovane igraonice su otkrivene u Kraljevu, Raškoj, Kragujevcu, Pirotu, Novom Pazaru, Aleksandrovcu, Prokuplju, Kragujevcu, Surdulici, Kuršumliji i Kosjeriću, a inspektori su doneli 18 rešenja, kojima im je naloženo da odmah pokrenu propisani postupak za upis u odgovarajući registar i zabranjeno obavljanje delatnosti do ispunjenja za to propisanih uslova.

Inspekcija će kontrolisati izvršenje donetih rešenja i ako se utvrdi da neregistrovani subjekti nisu postupili po rešenju, već su nastavili sa neregistrovanim radom, protiv njih će biti podnet zahtev za pokretanje prekršajnog postupka.

Izvor: Blic

Pogledajte još
POGIBIJA ZIDARA IPAK PRED SUDOM - Tužilaštvo i sin traže zatvorske kazne
Slučaj zidara u penziji Ranđela Sotirova (76) iz Niša, koji je poginuo na gradilištu, posle dve godine dobiće sudski epilog. Osnovno javno tužilaštvo podiglo je optužni predlog protiv Branka Petrova, vlasnika DOO “Graditelj 018”, koje je bilo izvođač radova, i Zorana Lazarevića, vlasnika...
28. Jul 2016. // BZR - Srbija
POSLE anonimne prijave zaposlenih na neodgovarajuće uslove za rad u italijanskoj kompaniji “Geoks” u Vranju, Inspekcija rada izvršila je dvodnevni nadzor i utvrdila da su ovoj fabrici primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.    Na osnovu obilaska radnih mesta, izjava predstavnika poslodavca...
08. Oktobar 2016. // BZR - Srbija
Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca upozorio je danas da je u pripremi zakon "čije posledice mogu biti lošije od najlošijeg Zakona o radu" i da u njegovoj izradi učestvuju oni koji su "najzainteresovaniji da on bude loš po radnike u Srbiji".   U saopštenju SSS sa navodi da je...
Umesto
  Radnici “Infrastrukture železnice Srbije”, pored alkotestiranja koje mogu od strane policije da imaju kao učesnici saobraćaja, podvrgnuti su ovoj proveri i u svojoj kompaniji i to uz pomoć 12 aparata koji su kupljeni za blizu 600.000 dinara sa PDV, kako bi se utvrdilo da li “trezni” obavljaju posao....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima