Bezbednost i zdravlje na radu

Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

03. Mart. 2022.
Cilj donošenje novog zakona i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu

 Donošenje novog Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu i početak izrade Strategije bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji za period od 2023. do 2027. godine cilj je Uprave za bezbednost i zdravlje na radu i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u ovoj godini, izjavila je v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Cicmil. 

 
 
Cicmil je na konferenciji „Bezbednost i zdravlje na radu sa zdravstveno-medicinskog i tehničko-bezbednosnog aspekta, ekologije i zaštite od požara“, koju je organizovao HSE centar na Kopaoniku, istakla da su Uprava za bezbednost i zdravlje na radu i Inspektorat za rad u proteklom periodu ostvarili pozitivne rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu.
 
 
Uprava za bezbednost i zdravlje je u 2021. godini, pored ostalog, pripremila izmene i dopune šest podzakonskih propisa, organizovala polaganje stručnog ispita za obavljanje poslova bezbednosti i zdravlja na radu za 813 kandidata i stručnog ispita za obavljanje poslova koordinatora za bezbednosti i zdravlje na radu za 68 kandidata, navela je Cicmil.
 
 
Prema njenim rečima, pripremljeno je i 240 licenci za obavljanje poslova u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i udvostručen je broj nadzora nad radom imalaca licence u odnosu na broj izvršenih nadzora u periodu od 2018. do 2020. godine.
 
 
Cicmil je naglasila da je Inspektorat za rad od januara do decembra 2021. godine izvršio 63.670 inspekcijskih nadozora, što je za dva odsto više nego u istom periodu 2020. godine, da je od tog broja 32.920 inspekcijskih nadzora izvršeno u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu. Prilikom vršenja nadzora inspektori su zatekli 5.261 lice na radu „na crno“, a nakon preduzetih mera poslodavci su zasnovali radni odnos sa 3.180 lica. 
 
 
Cicmil je istakla da je prioritet dalje kadrovsko i tehničko osnaživanje Inspektorata za rad. „Sigurna sam da će ove mere uticati na efikasno delovanje Inspektorata za rad u narednom periodu i dovesti do smanjenja broja povreda na radu i profesionalnih bolesti, povećanja formalne zaposlenosti i smanjenja neformalne zaposlenosti.
 
Pogledajte još
Konferencija: Izmene i dopune zakona i podzakonskih propisa u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu - primena u praksi
Dana 08.04.2016.god. pod pokroviteljstvom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja R.Srbije, u organizaciji Uprave za bezbednost i zdravlje na radu, Unije poslodavaca Srbije - sektora za bezbednost i zdravlje na radu i Udruženja za bezbednost i zdravlje na radu Srbije održaće se stručna konferencija pod...
Evropska komisija i  Evropska agencija za bezbednost i zdravlje na radu (EU-OSHA) su danas u Briselu u saradnji za holandskim predsedništvom pokrenule dvogodišnju panevropsku kampanju: Zdrava radna mesta za radnike svih uzrasta, što je najveća svetska kampanja u ovoj oblasti. Kampanja je usmerena na održivi rad i...
Od 11. - 14. oktobra na Beogradskom sajmu održan je 40. MEĐUNARODNI SAJAM PREVENCIJE I REAGOVANJA U VANREDNIM SITUACIJAMA I BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU. U hali 1 beogradskog sajma održao se sajam energetike i ekologije. Mi smo posetili halu 4 gde se održao sajam  međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim...
Majski susreti – BZnR 2019
02. Jun 2019. // BZR - Srbija
Dana 24. 05. 2019. godine Fakultet inženjerskih nauka Kragujevac sa svojim partnerima Adient Interiors, FCA Srbija, TetraPak Production i InnTech Group uz podršku Evropske agencije za bezbednost i zdravlje na radu prvi put je organizovao skup pod nazivom „Majski susreti – BZnR 2019“. Ovaj skup je u svom prvom delu...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima