Bezbednost i zdravlje na radu

Elektronska dozvola za rad za bolje rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

14. Januar. 2023.
Elektronska dozvola za rad za bolje rezultate u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu

 Sistemi dozvola za rad su sastavni deo sistema bezbednog rada i mogu pomoći u upravljanju širokim spektrom radnih aktivnosti. Opasnosti u vezi sa procesima koje mogu koštati živote, prouzrokovati povrede i dugotrajna oštećenja objekata ne utiču samo na proizvodne performanse kompanija već i na njihove finansije. Da bi sprečili takve velike industrijske incidente, mnoge zemlje širom sveta su primenile upravljanje bezbednošću procesa (PSM).

 
Koja je uloga dozvole za rad u ​​upravljanju bezbednošću na gradilištu? Kako je evoluirao sa digitalizacijom?
 
U 2019. godini, pet osoba je uhapšeno zbog falsifikovanja dozvole za rad nakon što je u nesreći na gradilištu u Singapuru 2016. godine poginuo jedan radnik. Nakon istrage Ministarstva za radnu snagu (MOM) o fatalnoj nesreći, kompanija angažovao licenciranog rukovaoca bagera da iskopa područje gde je trebalo da se izgradi rezervoar dubine 3,6 m. Međutim, Dozvola za rad je morala biti izdata pre nego što su mogli započeti bilo kakvi radovi na iskopavanju dublje od 1,5 m. Tokom događaja, posao je obavljen bez dozvole za rad. Istrage MOM-a otkrile su da je nekoliko ljudi potpisalo formular za dozvolu sa zadnjim datumom dan nakon fatalne nesreće.
 
Pored zatvorske kazne zaposlenih, kompanije i podizvođač osuđeni su i na visoke novčane kazne.
 
Šta je dozvola za rad?
 
 
Dozvola za rad je sistematski proces tehničkog merenja koji se koristi za odobravanje kontrolisanih radova kao što su održavanje, inspekcija, modifikacija i nestandarnih aktivnosti visokog rizika u potencijalno opasnim uslovima kako bi se sprečila velika nesreća.
 
Drugim rečima, obezbeđuje da se nestandardni opasni rad odvija bezbedno. Opisuje posao koji se mora obaviti, identifikovane opasnosti, mere koje treba preduzeti i ličnu zaštitnu opremu koja se mora koristiti. Dozvola može sadržati detalje o svoj opremi za izolovanje i zaključavanje koja treba da bude postavljena u zavisnosti od prirode posla i lokacije.
 
Proces izdavanja dozvole počinje od trenutka izdavanja radnog naloga, izrade, odobrenja, zatvaranja i evidentiranja dozvole na kraju rada. Osobe koje su odgovorne za posao moraju da zabeleže relevantne informacije (fotografije, mere, napomene...) i potpišu.
 
Izraz dozvola za rad može se malo razlikovati od jedne industrije do druge (za rudarsku industriju se zove dozvola za rad, dok je u industriji nafte i gasa odobrenje za rad), međutim, princip je obično isti.
 
Uredba Ministarstva za radnu snagu Singapura (MOM).
 
Postoje dva zakona koja pokrivaju bezbednost i zdravlje na radnom mestu u Singapuru, hajde da istražimo ove kategorije:
 
Zakon o kompenzaciji za povrede na radu (VICA)
 
Zakon o kompenzaciji za povrede na radu (VICA) omogućava zaposlenima da traže povrede ili bolesti na radu bez potrebe da podnose građansku tužbu po opštem pravu. Drugim rečima, to je pristupačna i brža alternativa običajnom pravu za rešavanje zahteva za kompenzaciju.
 
Radnici mogu podneti zahtev prema VICA ako su povređeni u nesreći na radnom mestu ili su pretrpeli bolest u vezi sa radom. Pored toga, radnici ne moraju da angažuju advokata da bi podneli VICA zahtev.
 
Prema novim odredbama VICA koje su stupile na snagu 1. septembra 2020. godine, poslodavci moraju prijaviti sve povrede na radu koje su dovele do medicinskog odsustva ili prelaska na lake dužnosti. Ranije su se prijavljivale samo povrede koje su dovele do četiri ili više dana bolovanja. Ova promena omogućava sveobuhvatnije izveštavanje o povredama.
 
 
Zakon o bezbednosti i zdravlju na radnom mestu (VSH).
 
VSH Act je ključni zakon koji utiče na principe novog okvira bezbednosti i zdravlja na radu. U incidentu koji je uključivao zatvaranje 5 gore navedenih osoba, uključujući menadžera projekta i četiri druga, Zakon o bezbednosti i zdravlju na radnom mestu (VSH) je bio zakon koji je primenjen nakon što je istraga MOM otkrila falsifikovanje radne dozvole.
 
Menadžer projekta, koji je bio zadužen za sva pitanja u vezi sa gradilištem, i rukovodilac lokacije, koji je bio odgovoran za sva pitanja koja se odnose na bezbednost, napredak u radu i kvalitet, bili su strogo kažnjeni.
 
Preporučuje se za vas :
 
Otkrijte najbolje aplikacije za društveno odgovorno poslovanje
 
Učinak bezbednosti na radnom mestu u Singapuru
 
 
U 2021. broj smrtnih slučajeva na radu pao je sa 39 u 2019. na 37 u 2021, uprkos talasu fatalnih nesreća u februaru 2021. u kojem je poginulo 11 radnika. Sve u svemu, ovo znači sličnu stopu smrtnosti na poslu od 1,1 na 100.000 radnika tokom dve godine. Ovo stavlja Singapur na pravi put da ispuni svoj cilj za bezbednost i zdravlje na radnom mestu (VSH) za 2028. da postigne stopu smrtnosti na radu manju od 1,0 na 100.000 radnika. Važno je napomenuti da su samo četiri zemlje Organizacije za ekonomsku saradnju i razvoj (OECD) postigle ovaj cilj.
 
Hajde da istražimo detalje učinka zemlje:
 
Smrtonosne povrede po kategorijama industrije 
 
Industrije sa najvišim stopama povreda su građevinarstvo, proizvodnja, transport i skladištenje. U 2021. godini, građevinski sektor predstavljao je najviše smrtnih slučajeva na radu u Singapuru sa 13 slučajeva, što je dovelo do stope smrtnosti koja je porasla sa 2,9 u 2019. na 3,3 na 100.000 radnika u 2021. Transport i skladištenje su druga industrija sa najviše smrtnih slučajeva sa 9 slučajeva, beležeći stopu smrtnosti od 3,6 na 100.000 radnika 2021. godine, u poređenju sa 3,1 u 2019. Ove dve industrije zajedno čine 60% svih smrtnih slučajeva na radu u Singapuru.
 
Što se tiče ozbiljnih povreda, proizvodnja i građevinarstvo su zajedno činili 44 odsto u 2021.
 
 
Glavni uzroci smrtnih slučajeva na radnom mestu
 
Vodeći uzroci smrtnih slučajeva na radnom mestu u Singapuru su saobraćajne nesreće. U 2021. godini zabeleženo je 11 nesreća sa smrtnim ishodom, a šest je bilo saobraćajnih nezgoda na radu (VRTA). Nemar drugih učesnika u saobraćaju koji nisu bili na poslu tokom incidenata bio je uzrok tri od VRTA. Važno je napomenuti da u 2019. nije bilo sličnih nezgoda.
 
 
Glavni uzroci povreda na radu
 
Glavni uzroci nefatalnih povreda u Singapuru su okliznuće, saplitanja i padovi (SFT). Možemo primetiti blagi pad u broju ozbiljnih povreda povezanih sa STF u poslednje dve godine, sa 216 u 2019, u poređenju sa 208 u 2021. U skladu sa novim odredbama VICA iz 2020, 5.785 lakših povreda povezanih sa STF je prijavljeno u 2021. Međutim, ako se prilagodi bazi za 2019. godinu, lakše povrede vezane za STF su pale na 3.565 u 2021. sa 3.694 u 2019. godini.
 
Još jedan uobičajeni uzrok povreda na radnom mestu bili su incidenti u vezi sa mašinama, koji predstavljaju 63 ozbiljne povrede u 2021. godini, u poređenju sa 82 u 2019. godini.
 
 
E-Dozvola za rad (E-DZR)
 
 
E-DZR ili elektronska radna dozvola je softver i sistem za autorizaciju rada koji može da sinhronizuje operativne, održavanje, zakazane i neplanirane radove u svim organizacijama, obezbedi kontrolu nad izvođačima i smanji rizik. To je precizan alat za usklađivanje koji povećava operativnu efikasnost, produktivnost i bavi se oblastima održavanja i radova.
 
 
Glavne karakteristike E-DZR
Ova tehnologija pomaže organizacijama da rade efikasno i precizno, omogućavajući im da budu ispred svih kada su u pitanju bezbednost i učinak na radnom mestu. Za razliku od procesa autorizacije rada na papiru, koji obično koristi ispise na papiru koje mora ručno potpisati više rukovodstvo radi odobrenja. Proces koji je izuzetno težak i dugotrajan.
 
Softver za dozvolu za rad personalizuje tok posla i potvrđuje korake za poboljšanje bezbednih radnih praksi. Sistem obezbeđuje potpunu kontrolu nad radom i omogućava bezbedno radno mesto kako bi se sprečilo nastajanje neovlašćenih radnji i prakse unazad.
 
Softver za elektronske radne dozvole je dizajniran i razvijen na način da smanji papirologiju i pretvori složene i teške procese u jednostavne elektronske procese. Ovaj softver je prilagođen postojećim modelima rada organizacije kako bi se izbegle velike promene u praksi.
 
Neke od glavnih karakteristika softvera za radnu dozvolu su:
 
Prilagođeno pojednostavljeno kreiranje dozvola
Mehanizam za odobravanje na mreži
Kontrolna lista
Pristup i kontrola korisničkih prava
Upozorenje i upozorenja
Pregled podataka i statistike u realnom vremenu
Režim van mreže
Omogućeni su kamera, glas, GPS i e-potpis
Dostupni izveštaji i zapisi bilo kada i bilo gde
Potpuno integrisan sistem e-Dozvole za rad
 
Prednosti E-DZR
E-DZR je pomogao da se pojednostavi upravljanje radnim dozvolama organizacija, ali hajde da istražimo zašto ovaj alat može učiniti više od toga. Evo najčešćih prednosti elektronske radne dozvole:
 
Poboljšava primenu na sajtu i povećava odgovornost kroz rigorozni proces odobravanja.
Sledljivost zahvaljujući digitalnim odobrenjima i tehnologiji autentifikacije
Osigurava da sve zainteresovane strane imaju uvid u status dozvola za rad: vidljivost u realnom vremenu dozvola aplikacije na više lokacija, daljinski pristup i kontrola
Smanjite vreme potrebno za proces podnošenja i odobravanja
Smanjite troškove administracije: jednostavan unos podataka i izveštavanje
Omogućite koordinaciju SIMOPS-a (simultane operacije): projekata koji uključuju nekoliko timova koji rade u istim oblastima.
Obezbedite usklađenost sa standardima: uporedite HSE performanse ovih sajtova sa prikupljenim podacima.
Pratite HSE performanse pomoću analitike.
Lako i logično čuvajte, pristupajte i preuzimajte  zapise kada se vrše istrage ili revizije.
 
 
Singapur je postigao značajan napredak u pogledu rezultata bezbednosti i zdravlja na radnom mestu (VSH). dozvola je suštinski deo efikasnog sistema upravljanja bezbednošću i zdravljem, jer pomaže u kontroli opasnih radnih aktivnosti kako bi se obezbedio bezbedan rad na gradilištu. PTV sistem se široko koristi u različitim industrijama, uključujući naftni, petrohemijski, energetski i hemijski klaster (OPEC) u Singapuru. Uvođenje E-DZR. posebno u ovim industrijama, predstavlja veliki korak ka zaštiti na radu u zemlji 2028.
 
Pogledajte još
NALED: Otkriveno 510 stanova neregistrovanih firmi
Nacionalna alijansa za ekonomski razvoj saopštila je da je tokom inspekcije otkriveno 4.744 nelegalnih firmi, od čega 1.429 u prva četiri meseca 2016. godine. Broj neregistrovanih firmi posle kontrole povećan je za 15,5 odsto, navodi se u saopštenju NALED-a.   Inspekcijski organi otkrili su 510 stanova u kojima...
11. Septembar 2016. // BZR - Hroniika
Slovenački državljanin Saša Podgorelac (32), radnik preduzeća "SR-ALU" iz Ptuja, poginuo je radeći na gradilištu firme "Patent ko" iz Mišićeva kod Subotice. Tragedija se dogodila u četvrtak po podne, a mladić, koji je sa svojim kolegama iz Slovenije radio kao izvođač radova na izgradnji fabrike...
Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?
  Rad od kuće postao je, za mnoge neočekivano i neplanirano, deo naše svakodnevice. I dok jedni jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se vratili u svoje kancelarije, mnogi mađu poslodavcima i zaposlenima otkrivaju da im takav način funkcionisanja zapravo više odgovara. Da je tako potvrđuje i broj oglasa u kojima se...
Samo su aparati sa trouglom bezbedni
25. Avgust 2016. // BZR - Srbija
Imaju li svi aparati na rafovima u radnjama srpski znak usaglašenosti: Obavezan "žig" na svim kućnim aparatima na struju. Mnogi uvoznici ga izbegavaju.   Stoji na svakoj utičnici, sijalici, kablu, frižideru, pegli, industrijskim mašinama, ali i zaštitnoj opremi, kacigama, štitnicima,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima