Vanredne situacije

METEOROLOZI UPOZORAVAJU - Narednih dana obilne padavine, moguća izlivanja reka

06. Mart. 2016.

U centralnoj Srbiji i na jugu Banata danas će padati obilne padavine, a očekuje se od 20 do 40 litara kiše po metru kvadratnom, upozoravaju iz Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

 
Prema njihovim prognozama, sutra se u centralnim i istočnim krajevima, takođe, očekuje obilna kiša, a na području Braničeva i na jugu Srbije lokalno i više.
 
Na Savi kod Jamene, Sremske Mitrovice i Beograda vodostaji će u sredu o četvrtak naredne nedelje prevazići granicu redovne odbrane od poplava, a kod Šapca će 8. i 9. marta granicu vanredne odbrane od poplava.
Narednih dana na Dunavu od Slankamena do Smedereva vodostaji će se kretati iznad i oko granica redovne odbrane od poplava, saopštavaju iz RHMZ-a.
 
Na Drini, Limu, Jadru, Kolubari sa pritokama, na Zapadnoj i Južnoj Moravi sa pritokama, na Jasenici, Kubršnici, Crnici, Lepenici, Lugomiru i Resavi, na Mlavi i Peku, kao i na banatskim vodotocima vodostaji će od ponedeljka do srede biti u umerenom i većem porastu sa mogućnošću prevazilaženja upozoravajućih nivoa.
 
Ipak, u RHMZ ističu da trenutno nema aktuelnog agrometeorološkog upozorenja.
 
Marić: Situacija je pod kontrolom
 
Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je da je, kada je reč o padavinama, situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti.
 
- Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u petak, kada su svi opštinski štabovi za vanrednu situaciju u Srbiji na potencijalno kriznim mestima dobili upozorenje od strane Sektora za vanredne situacije da se podigne stepen pripravnosti i da se radi monitoring 24 sata dok padavine ne prestanu - rekao je Marić.
 
Prema njegovim rečima, od sutra će timovi biti detaširani i približeni potencijalno kriznim mestima, a u stalnom su kontaktu i sa ostalim jedinicama MUP-a i Ministarstva odbrane.
 
- Za sada je situacija pod kontrolom, a da li će zaista biti ona količina padavina kako je najavljeno ili ne nije na nama da razmišljamo o tome. Mislim da je ispravno da podignemo stepen pripravnosti i da budemo jako oprezni u narednih nekoliko dana dok ove količine padavina ne prođu i dok ne prođe ciklon koji se najavljuje iz Italije - rekao je Marić.
 
Izvor: Blic

 

Pogledajte još
16. Januar 2017. // VS - Srbija
Na redovnom zasedanju Štaba za vanredne situacije u Vranju je ocenjeno da je, uz angažovanje svih relevantnih službi, stanje na terenu znatno povoljnije u odnosu na prethodne dane.   Zahvaljujući vatrogasno-spasilačkim ekipama, akcija spasavanja bolesnih iz Ćurkovice i Gornjeg Punuševca je uspešno...
Mihajlović naložila hitne preventivne mere zbog mogućih poplava
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.  ...
Situacija pod kontrolom, timovi u pripravnosti zbog najavljenih padavina
BEOGRAD - Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je situacija pod kontrolom i da nije bilo intervencija, ali da su timovi Sektora za vanredne situacije u pripravnosti zbog najavljenih padavina.   "Mi smo naše aktivnosti oko pripreme onoga što je RHMZ objavio uradili još u...
11. OKTOBAR - 14. OKTOBAR 2016. BEOGRADSKI SAJAM, HALA 4   112 EXPO - Međunarodni sajam prevencije i reagovanja u vanrednim situacijama i bezbednosti i zdravlja na radu, održava se paralelno sa sajmovima Energetike i Ekologije. Ovo je 40. izdanje manifestacije koja se mnogim svojim sektorima i interesovanjima (poput...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima