Vanredne situacije

NOVI ZAKON O NEPOGODAMA Marić: Akcenat je na preventivi, tamo gde smo zakazali 2014.

18. Februar. 2016.
NOVI ZAKON O NEPOGODAMA Marić: Akcenat je na preventivi, tamo gde smo zakazali 2014.

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je pripremljen Nacrt zakona o smanjenju rizika od elementarnih nepogoda i upravljanja vanrednim situacijama, a da je suština novog zakonskog rešenja preventiva.

- Akcenat je na preventivi, tamo gde smo najslabiji i gde smo zakazali 2014. godine - rekao je Marić novinarima na otvaranju stručnog skupa na temu izrade Nacionalne procene o ugroženosti-rizika Republike Srbije, istakavši da je Nacrt rađen od avgusta do decembra prošle godine i da je pripremljen u saradnji sa Kancelarijom za obnovu.

On je istakao da je novim Nacrtom zakona predviđeno formiranje Direkcije za smanjenje rizika i upravljanje vanrednim situacijama kao posebne organizacije vezane direktno za Vladu Srbije.

- Radimo sve u duhu "Sendai okvira" (za smanjenje rizika katastrofa za period 2015–2030), kao strateškog dokumenta UN - rekao je Marić, izrazivši nadu da smo lekcije iz 2014. godine naučili i da ćemo uspeti da ih primenimo kroz zakonska rešenja i da se pripremimo za godine koje su pred nama, a koje će definitivno obeležiti vanredne situacije, bilo da je reč o poplavama, požarima, zemljotresima...

On je istakao i da se zna da će zakon biti usvojen nakon izbora.

- Što se nas tiče, mi smo posao završili i željno očekujemo da dođe do njegovog usvajanja - rekao je Marić, ocenjujući da je neophodno da se nastavi finansijsko ojačavanje te službe.

Prema njegovim rečima, neophodno je da ta služba ima kontinuitet u finansiranju u godinama pred nama i da ispravlja greške koje smo, a pre svega u preventivi, pravili.

- U Srbiji se popravlja kvalitet reagovanja, ali se u preventivnom smislu nije puno toga pozitivnog dešavalo i to hoćemo da promenimo - rekao je Marić.

Zamenik šefa Misije OEBS Majkl Ujahara rekao je da OEBS reformu sektora bezbednosti vidi pre svega kao prioritet za izgradnju poverenja i saradnje u Srbiji i regionu.

Ujahara je dodao da OEBS i ministarstvo već više godina uspešno šaradjuju u uključenju sistema za upravljanje vanrednim situacijama u Srbiji.

Stručni skup organizovali su Sektor za vanredne situacije MUP-a u saradnji sa OEBS-om.
 

Izvor: Blic

Pogledajte još
10. Mart 2016. // VS - Srbija
Beograd -- Posle sednice Štaba za vanredne situacije i sednice Vlade proglašena je vanredna situacija na celoj teritoriji Srbije. Odluka je doneta kao preventivna mera kojom će se olakšati i ubrzati delovanje svih organa Republike Srbije u zaštiti života i bezbednosti građana i stvari, kao i otklanjanju...
Radnici sprečili poplavu u rudniku
14. Januar 2016. // VS - Srbija
Havariju izazvanu vremenskim nepogodama početkom sedmice na transformatoru rudnika Veliki majdan na teritoriji ljubovijske opštine, radnici „Elektodistribucije“ iz Loznice uspešno su sanirali i sprečili veće posledice i plavljenje unutrašnjosti rudnika. Pošto nije bilo struje, pumpe koje izbacuju...
16. Januar 2017. // VS - Srbija
Na redovnom zasedanju Štaba za vanredne situacije u Vranju je ocenjeno da je, uz angažovanje svih relevantnih službi, stanje na terenu znatno povoljnije u odnosu na prethodne dane.   Zahvaljujući vatrogasno-spasilačkim ekipama, akcija spasavanja bolesnih iz Ćurkovice i Gornjeg Punuševca je uspešno...
Mihajlović naložila hitne preventivne mere zbog mogućih poplava
BEOGRAD - Potpredsednica Vlade Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović, pozvala je danas pod oznakom "hitno" sva preduzeća i agencije iz resora Ministarstva da obrate posebnu pažnju i preduzmu sve preventivne mere zbog najave velikih padavina i upozorenja na mogućnost poplava.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima