Zaštita od požara

PANIKA POSLE POŽARA U ČAČKU - Uplašeno gledaju u fabriku i KAD PUKNE PETARDA

06. Maj. 2016.

Komisija koja je formirana u čačanskoj "Slobodi" trebalo bi da odgovori zbog čega je došlo do požara u pogonu gde se proizvodi suzavac.

Požar je izazvao paniku među Čačanima iako nije bilo povređenih i veće štete. Veliki broj građana koji žive blizu fabrike osetio je mučninu, štipanje za oči, grlo i nos. Bilo je i više poziva Hitnoj pomoći. Dodatni nespokoj ulila je vest iz Štaba za vanredne situacije da građani zbog štetnih isparenja zatvore vrata i prozore.
- Bilo je veoma zagušljivo, mislila sam da ću se onesvestiti. Zabrinuti smo za bezbednost, jer ovo nije prvi put da se sličan problem događa u "Slobodi". Čim pukne petarda, gledamo u pravcu fabrike. Strah nas je - kaže meštanka Zorica Milovanović.
 
Kako nezvanično saznajemo, u vojnoj kompaniji "Sloboda" već godinu dana ne pišu se operacijski postupci sa uputstvima za rukovanje opasnim materijama, otkako je osoba koja je za to bila zadužena otišla u penziju.
- U tom uputstvu treba da stoji kako se rukuje opasnim i zapaljivim materijama, kolika je količina potrebna za proizvodni proces, a kolika može da dovede do akcidenta, na kojoj temperaturi se drže, koliko radnika sa njima treba da radi. Toga sad nema, a radnici ne dobijaju uputstva za bezbedan rad - kaže izvor "Blica".
 
Komisija koja je formirana u "Slobodi" treba da odgovori na pitanje da li je požar izazvao ljudski faktor ili je posledica pregrejanosti prostorija. U trenutku požara, kako saznajemo, u pogonu nije bilo radnika iako bi pored linije uvek neko trebalo da dežura. Oni su brzo došli i ugasili požar, nagutavši se suzavca.
Predsednik Samostalnog sindikata Dragan Jekić kaže da fabrika mora sprovesti bezbednosne procedure.
 
- Fabrika je ugovorila velike poslove za naredne dve do tri godine. Sindikat će kod poslovodstva insistirati da se poštuju sve sigurnosne i bezbednosne procedure i tu nećemo imati obzira. Želimo da radnici budu maksimalno zaštićeni kako ne bi bilo opasnosti i vanrednih situacija poput ove - kaže Jekić.
 
Šest godina bez sudskog epiloga
 
U "Slobodi" se krajem 2010. desila velika havarija u kojoj je uništeno jedno odeljenje pogona pirotehnike. Zbog sumnje da su propustima u radu doprineli havariji, optuženi su čelnici fabrike i šefovi pojedinih sektora. Ovaj postupak još nije okončan.
 
Izvor: blic
Pogledajte još
Tri stara vagona van upotrebe potpuno su izgorela u požaru u nedelju rano ujutru na Železničkoj stanici u Smederevu. Vagoni su bili na pomoćnom koloseku u centru grada, u neposrednoj blizini cisterni s tečnim naftnim gasom. Srećom, izbegnuta je veća tragedija, jer vatra nije došla u dodir s naftnim gasom.   Oko četiri...
Pripadnici vatrogasno spasilačke brigade MUP-a iz Niša lokalizovali su požar koji je izbio u subotu oko 18.30 časova na krovu zgrade strugare u Železničkoj ulici na Jelašničkom putu.   U požaru nije bilo povređenih a nakon gašenja požara uslediće policijski uviđaj, kojim će biti utvrđeno zbog čega...
Eksplozija na pumpi u Bijeljini, troje povređeno
14. Mart 2016. // ZOP - Hronika
BIJELJINA - Troje građana je povređeno u eksploziji koja se dogodila danas na benzinskoj pumpi "Dragstes" na magistralnom putu Bijeljina - Brčko, javili su lokalni mediji.   Troje povređenih su radnici na pupi i oni se sada nalaze u bijeljinskoj bolnici, preneo je sajt RTRS.   Pozivajući se na bolničke...
Dragan J. (62) iz Užica uhapšen je pošto je juče na obalama jezera Vrutci na četiri mesta podmetnuo požar u kome je izgorela jedna koliba i koji je zahvatio tri hektara šume. Pravovremenom intervencijom vatrogasaca sprečena je veća šteta, a kod piromana, koji je uhapšen dok je iz neposredne blizine...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima