Zaštita od požara

Na olimpijadi i žene vatrogasci

28. Jul. 2016.
Na olimpijadi i žene vatrogasci

HRABRE, pametne i lepe, članice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša su na državnom takmičenju potvrdile primat i kvalifikovale se za Evropsku olimpijadu koja se iduće godine održava u Austriji.

 
Ali njih deset, uzrasta od 20 do 29 godina, nisu aktivne samo kada su takmičenja u pitanju, već se angažuju i na terenu, gde se, rame uz rame s profesionalnim vatrogascima, bore protiv vatrenih stihija.
 
Miljana Stojiljković (24) već četiri godine je članica ovog društa i ne krije da je impresionirana poslom koji podrazumeva spasavanje ljudskih života i sprečavanje materijalne štete. Upravo zbog ljubavi prema pozivu vatrogasca se, kaže, upisala na Fakultet zaštite na radu. Miljana je od ove godine apsolvent, pa je posvećenost poslu dopunila i teoretskim znanjem, ali nju i koleginice profesionalni vatrogasci angažuju samo kada gori nisko rastinje, na primer. Požarima u domaćinstvima, saobraćajnim nezgodama ili sanaciji plamena s hemijskim akcidentima još nemaju pristup.
 
- Za mene je biti vatrogasac herojstvo samo po sebi, bez obzira na to što u našoj zemlji oni nemaju zasluženi status. Tek se sporadično pročuje za nekog od njih, kada pokaže nadljudsku požrtvovanost, a ja, posle četiri godine u njihovom okruženju, tvrdim da su gotovi svi vatrogasci istinski junaci svoga doba - kaže Stojiljkovićeva, komandir Odeljenja u operativnim jedinicima Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva.
 
Iako postoji od 1933. i trenutno ima oko stotinu članova, slavu dobrovoljnih vatrogasaca iz grada na Nišavi danas ponajviše pronose devojke koje su i pre četiri godine - takođe kao prvakinje Srbije, branile boje svoje domovine na Olimpijadi u Francuskoj i osvojile bronzu.
 
Sada, kažu, očekuju još veći uspeh, s obzirom na to da su u odličnoj kondiciji.
 
TIM
 
- NA međunarodnim takmičenjima su najvažnije spretnost, hrabrost i koncentracija - kaže Ana Stojadinović, komandir ekipe u kojoj su još i Milena Janković, Ana Ilić, Jelena Milenković, Natalija Tošić, Branka Radenković, Miljana Stojanović, Emilija Stošić i Milena Golubović.
 
 
DRAGOCENA POMOĆ
 
SVE devojke, osim Ane, koja je mlada mama, studiraju Pravni ili Fakultet zaštite na radu, pa sebi ne mogu da priušte opremu za takmičenje. Zato su zahvalne na pomoći niškom Vatrogasnom savezu, ali i Rusko-srpskom humanitarnom centru, te kompanijama "Miljković" i "Vatrosprem".
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
HEROJI - Oni su spasli ženu iz stana u plamenu
19. Mart 2016. // ZOP - Srbija
Žena stara 90 godina izvučena je juče iz požara u stanu na sedmom spratu na Novom Beogradu. Zoran Zarvić (34), vođa vatrogasno-spasilačke grupe, kaže za "Blic" da su do zgrade u Ulici Otona Župančića 8 stigli za četiri minuta od dobijanja dojave. - Požar je bio u razbuktaloj fazi. Usput nam je javljeno da je unutra...
Svaki kabl je mogući izazivač požara, zašto gore potkrovlja? Spisak stvari koje ne smete i morate da uradite
  Od početka godine u Srbiji je bilo 9.409 požara - 3.262 dogodilo se na građevinskim objektima a 5.687 je bilo na otvorenom prostoru Od početka godine zaključno sa jučerašnjim danom, srpski vatrogasci su imali 11.085 intervencija od čega 9.409 zbog  požara , od kojih se 3.262 dogodilo na građevinskim...
NEBOSH Oil & Gas Certificate - ZAGREB, CROATIA. LAST MINUTE SIGN UP
    Za više informacija posetite: www.hsetraining.rs
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima