Zaštita životne sredine

Zagađen vazduh u industrijskom delu Pančeva

02. Oktobar. 2016.

Visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, benzena i toluena, zabeležene su u noći između petka i subote u Pančevu. Stanovnici grada na Tamišu osetili su aero-zagađenje u vazduhu nešto posle ponoći, pa se tokom noći teško disalo.

 
Gradski automatski monitoring aero-zagađenja zabeležio je tako na mernoj stanici Vatrogasni dom visoke koncentracije ukupnih ugljovodonika, povišene koncentracije benzena i toluena. Najveća koncentracija čestica zabeležena je oko tri časa posle ponoći, 841 mikrogram ugljovodonika po kubiku vazduha, 106 mikrograma benzena po kubiku vazduha i 60 mikrograma toluena po metru kubnom vazduha.
 
Aero-zagađenje je zabeleženo i na mernom mestu u Cara Dušana, dok je merno mesto mesto Vojlovica, najbliže Rafineriji nafte, odnosno prostoru za otpremu proizvoda drumom i prugom, nije radilo. Prema najavama gradskog Sekretarijata za zaštitu životne sredine, posle remonta, NIS "Rafinerija nafte" bi trebalo da pokrene svoja postrojenja, a očekuje se i da, posle rekonstrukcije dela postrojenja, proradi i Azotara.
 
Gradonačelnik Pančeva Saša Pavlov rekao je da ovo uvećanje zagađujućih materija u vazduhu nije bilo značajno.
 
- Rafinerija je počela da radi, a ujedno su pretovarali benzin za potrebe Petrohemije, pa je zato došlo do ovog aero-zagađenja - ističe Pavlov. - Ipak, to nije bilo tako strašno.
 
Navodi i to da pojedine stanice za merenje aero-zagađenja nisu radile zato što se na njima instalira novi softver, kako bi podaci, koji se na njima očitavaju, bili vidljivi i u Republičkoj agenciji za zaštitu životne sredine.
 
 
UPOZORENI
 
GRADONAČELNIK Saša Pavlov navodi da je njihov Sekretarijat za zaštitu životne sredine upozorio Rafineriju da ne počinje da radi u nepovoljnim atmosferskim uslovima, što je i dovelo do povećanja ugljovodonika u vazduhu.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
27. Mart 2016. // ZŽS - Hronika
APATIN - U neposrednoj blizini specijalnog rezervata prirode "Gornje Podunavlje" u okolini Apatina, u kanalu koji vodi do Mišvalda, posebnog staništa za mrešćenje riba zaštićenog zakonom, iz industrijskih postrojenja ispuštena je u petak nepoznata obojena tečnost, intenzivnog mirisa. To nam je...
Cisterna kojom je upravljao E.E. sletela je s puta u Zvorničko jezero u mestu Jošanice kod Zvornika. Vozilo je na mostu zakačilo ogradu i sletilo u jezero, ali vozač, srećom, nije povređen.   Kamion se kretao iz pravca Sarajeva prema Zvorniku, a zahvaljujući činjenici da je cisterna bila prazna izbegnuta je...
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Hronika
U kanalizacionu mrežu u Kikindi neko je preksinoć ispustio ogromnu količinu polutečnog otpadnog materijala i tako, svesno ili ne, stvorio sve uslove za veliki ekološki akcident. Pretpostavlja se da je reč o prljavoj, neprerađenoj, nafti, pristigloj u cisterni sa neke od obližnjih bušotina, pa kao ostatak nakon tankovanja...
Ekološka katastrofa u Srbobranu
11. Septembar 2016. // ZŽS - Hronika
Velike količine uginule ribe i rakova plutaju Velikim bačkim kanalom kod Srbobrana, a talas zagađene vode došao je sada već i nekoliko kilometara nizvodno, sve do mesta Turija, rekao je predstavnika Ekološkog pokreta Srbobran Dragan Kurjački.   Kako je Kurjački rekao agenciji Beta, preživeli rakovi masovno beže...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima