Zaštita životne sredine

Akcija "Zamenite stari papir za sadnice"

16. Mart. 2016.
Akcija

NOVI SAD - U okviru manifestacije "Novosadsko proleće", koja počinje danas u prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća.

Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a za 60 kilograma obezbeđena je sadnica drveta.
Štand "Inženjera zaštite životne sredine" biće postavljen kod ulaza u Gradsku kafanu na prvom spratu, a akcija traje do 19. marta, svakog dana u periodu od 9 do 19 časova.
 
Od članova i članica udruženja novosađani će moći da dobiju i više informacija o procesu reciklaže i načinima na koji mogu da smanje svoj uticaj na životnu sredinu i doprinesu njenom očuvanju, kao i načinima na koje svaki pojedinac može da odgovri na klimatske promene.
 
Papir ima odlična svojstva za reciklažu; njegovom proizvodnjom iz recikliranih materijala, umesto iz drveta, postiže se energetska ušteda i do 74 procenta, zavisno od tehnološkog postupka i vrste starog papira, navodi se u saopštenju.
 
Dobijanjem papira iz jedne tone recikliranog papira smanjuje se emisija štetnih gasova za oko 70 procenata. Reciklažom samo 1 tone starog papira sačuvaće se 30.000 litara vode potrebne za proizvodni proces.
 
Svakom tonom recikliranih novina sačuva se 17 stabala starosti između 15 i 20 godina. Da bi se zadovoljile potrebe za papirom prosečnog domaćinstva godišnje se poseče 6 stabala.
 
Izvor: RTV
Pogledajte još
23. Decembar 2016. // ZŽS - Srbija
Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu, rečeno je danas agenciji Beta.   Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30...
10. April 2016. // ZŽS - Srbija
Beograd -- Prvi kontejneri za odlaganje starog tekstila i podzemni kontejneri sa senzorima popunjenosti postavljeni su u beogradskoj opštini Vračar. Gradski zvaničnici su najavili da će samo na teritoriji te opštine biti postavljeno više od 80 takvih spremišta za smeće.   Kako se navodi u...
Srbija je zemlja košarke, vaterpola, noćnog provoda i... DIVLJIH DEPONIJA
Đubre pored puta, reka, šuma... U Srbiji je registrovano čak 2.170 divljih deponija. Ali to su one veće, manjih ima bar još tri puta toliko.   Divlje deponije najčešće se javljaju u izdvojenim seoskim sredinama, a kako kažu u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine, one su rezultat...
Javni poziv za učešće u Javnoj raspravi o Nacrtu zakona o izmenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom
 Odbor za privredu i finansije  Vlade Republike Srbije, na sednici od  13. oktobra 2021. godine, usvojio je Zaključak sa Programom javne rasprave o Nacrtu zakona o izmenama i dodpunama Zakona o upravljanju otpadom (u daljem tekstu: Nacrt zakona), 05  Broj 011-9416/2021.   Ministarstvo zaštite životne...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima