Zaštita životne sredine

Centar BG u "crvenoj zoni", alarmantno i u Obrenovcu i PA

10. Decembar. 2016.

Prema poslednjim rezultatima merenja kvaliteta vazduha, alarmantan je nivo zagađujućih čestica u centru Beograda, Obrenovcu i Pančevu.

 
U opštini Stari grad količina štetnih čestica premašila je prihvatljivu vrednost i prešla u "crvenu zonu". Sudeći prema podacima nadležne agencije, prašina i smog ispunili su centralni deo prestonice.
 
Najzastupljeniji su azotni oksidi, odnosno izduvni gasovi koje ispuštaju vozila, što ukazuje na pojačan saobraćaj kroz grad. navodi list. 
 
Oblak prašine i štetnih materija nadvio se i nad Obrenovcem. Termoelektrane "Nikola Tesla A i B", koje rade punom parom, ispuštaju u atmosferu i ugljen-dioksid. Ovo jedinjenje stvara se i na ulicama ovog grada usled sagorevanja goriva i u domaćinstvima zbog loženja vatre. Zato su koncentracije ugljen-dioksida premašile normalne vrednosti. 
 
Oporo je i u Pančevu, gde je takođe zabeleženo zagađenje vazduha. Sugrađani već kod Pančevačkog mosta mogu da osete naglu promenu, jer se tamo "teže" diše. Vazdušni pritisak je poslednjih dana bio povišen, a u sredu je dostigao vrednost od 1.040 milibara, dok normalan iznosi 1.013. 
 
Ipak, Andrej Šoštarić iz Gradskog zavoda za javno zdravlje napominje da nema razloga za paniku. 
 
"Poboljšava se situacija u odnosu na prethodne dane, zbog vetra. Inače, u zimskom periodu zagađenja su češća u odnosu na letnje mesece", kaže Šoštarić. 
 
Prema njegovim rečima, u Bulevaru despota Stefana u sredu je bio kritični nivo azot-dioksida i suspendovanih čestica, ali, kako kaže, to je tipično za ovu lokaciju. 
 
U ovom periodu godine, zbog grejne sezone, kada se uključe toplane širom grada, ali i individualna ložišta smeštena uglavnom na obodu prestonice, vazduh prezasite štetne čestice. 
 
Donedavno je košava strujala kroz beogradske ulice, pa je "čistila" zgusnuti smog, ali do srede nije duvao jak vetar i nema padavina da speru problematične supstance. 
 
Dok sugrađani čekaju povoljnije vremenske prilike koje će razbistriti atmosferu, lekari savetuju da hronični bolesnici izbegavaju aktivnosti napolju u ranim jutarnjim časovima i tokom večeri. 
 
Stanje komplikuje magla. Prema mišljenju stručnjaka, ona u kombinaciji sa smogom posebno štetno utiče na organizam. Najkritičnija su područja u nižim delovima grada, pa su Dorćol, Obrenovac i Pančevo na udaru ovih atmosferskih promena. 
 
Prema parametrima Agencije za zaštitu životne sredine, nije ceo grad podlegao štetnim česticama. Na području oko Mostara, u Novom Beogradu i Vračaru nivo zagađujućih materija je prihvatljiv. Najjači borac protiv njih je Zvezdarska šuma. Na stanici Zeleno brdo na Zvezdari izmeren je odličan kvalitet vazduha.
 
Izvor: b92
Pogledajte još
NAPREDNA OBUKA ZA STRUČNJAKE/STRUČNA LICA ZA UPRAVLJANJE OTPADOM I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE: UPRAVLJANJE OTPADOM I SISTEM MENADŽMENTA ŽIVOTNOM SREDINOM
Termin: 21.12.- 23.12.2013 (sreda-petak)   Mesto odrzavanja: Hotel Prestige, Beograd   Ukratko o obuci (detaljnije informacije su date u Pozivu, u prilogu ovog e-maila):   Obuku smo osmislili na način da iskombinujemo sve ono što smo kroz, sad već veoma bogato relevantno iskustvo koje imamo, primetili...
12 ekoloških zapovesti
19. Novembar 2020. // ZŽS - Srbija
Ekološke zapovesti kojih se treba pridržavati za što čistiju životnu sredinu   1. Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao, (priroda);   2. Zaštiti planetu ovu,drugu nemamo niti ćemo dobiti novu, (planeta);   3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš,...
10. April 2016. // ZŽS - Srbija
Beograd -- Prvi kontejneri za odlaganje starog tekstila i podzemni kontejneri sa senzorima popunjenosti postavljeni su u beogradskoj opštini Vračar. Gradski zvaničnici su najavili da će samo na teritoriji te opštine biti postavljeno više od 80 takvih spremišta za smeće.   Kako se navodi u...
11. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja "Trihaus", koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara - Fond za...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima