Zaštita životne sredine

Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju

08. Avgust. 2021.
Nakon požara na deponiji Vinča, emisije zagađujućih materija opadaju

 Po izbijanju požara na deponiji Vinča, inspektori zaštite životne sredine izašli su na teren zajedno sa komunalnom inspekcijom Grada Beograda koja je nadležna za ovu deponiju. Na terenu je utvrđeno da je požar izbio u delu na kojem se odlaže komunalni otpad, a vatrogasna služba je lokalizovala i ugasila požar.

 
Interventna ekipa preventivno dežura na terenu. Službe Ministarstva zaštite životne sredine su u stalnoj komunikaciji sa nadležnim službama Grada Beograda i prate situaciju.
 
Kada je reč o kvalitetu vazduha u Beogradu, poslednja merenja su pokazala da su vrednosti zagađujućih materija u većini slučajeva u ovom momentu ispod granične vrednosti od 50 mikrograma po kubnom metru.
 
Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine, požar na deponiji Vinča je prouzrokovao rast zagađujućih materija na široj teritoriji grada Beograda, ali je, nakon saniranja požara, emisija zagađujućih materija znatno opala. Primera radi, danas u 11 časova na mernoj stanici Stari Grad zabeležena je koncentracija od 159 mikrograma po kubnom metru da bi već u narednom času bila prepolovljena na 78 mikrograma po kubnom metru. Stanica u bulevaru Despota Stefana detektovala je vrednost od 177 mikrograma po kubnom metru, a u narednom času je iznosila 51 mikrogram po kubnom metru.
 
Podaci Agencije pokazuju da su vrednosti u narednim časovima dodatno opale i većina je ispod granične vrednosti, poput stanice Stari Grad, gde je već u 14 časova vrednost pala na 27 mikrograma.
 
Ministarstvo zaštite životne sredine apeluje na građane da, kada je reč o kvalitetu vazduha, prate izveštaje relevantnih državnih institucija, poput Agencije za zaštitu životne sredine, čiji podaci su provereni i verifikovani. Svi drugi navodi na različitim veb stranicama, zasnovani su na podacima koji nisu sastavni deo nijedne državne mreže za monitoring kvaliteta vazduha, nisu deo pravno formalnog sistema, niti su verifikovani.
Pogledajte još
Da li će Srbija uskoro ostati bez termoelektrana i zagađujuće industrije?
  Elektrane na  fosilna goriva  i industrija sa sagorevanjem u najvećoj meri zagađuju vazduh u Srbiji, ali i čitavoj Evropi. Iz tog razloga  Evropska unija  je sve manje tolerantna prema našoj zemlji, a pokrenut je i postupak protiv Srbije usled nepoštovanja ograničenja koja su propisana ...
KALENDAR OBUKA VICTORIA CONSULTING ZA FEBRUAR I MART 2016
Kalendar obuka možete preuzeti sa linka: Kalendar obuka-2016   Obuke: - Obuka za novi ISO 9001:2015, 04.02.2016 - Savetnik za hemikalije (sticanje zvanja: savetnik za hemikalije), 22-26.02.2016. - Obuka za novi ISO 14001:2015, 14.03.2016.   Preliminarne prijave su u toku.   Za više informacija...
Srbija dostavila ciljeve smanjenja stakleničkih gasova
Vlada Srbije je, među prvih 10 država sveta, dostavila svoje ciljeve smanjenja emisije gasova sa efektom staklene bašte i oni iznose 9,8 odsto do 2030. godine, u odnosu na 1990, rečeno je danas na Klimatskom panelu Srbije.   "Srbija danas ima 36 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda od čega šest...
Video nadzor i kazne protiv divljih deponija
10. Jun 2016. // ZŽS - Srbija
U Smederevu je postavljen video nadzor na pet lokacija, u cilju sprečavanja postojećih i stvaranja novih divljih deponija, a potencijalni prekršioci su upozoreni na visoke novčane kazne koje su, prema Odluci o komunalnom uređenju Grada Smedereva, predviđene za kršenje odredaba iz delokruga komunalnog reda, saopšteno je...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima