Zaštita životne sredine

Pomor ribe u Krivaji kod Srbobrana

08. Decembar. 2015.
Pomor ribe u Krivaji kod Srbobrana

SRBOBRAN - Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da prati situaciju na kanalu Dunav-Tisa-Dunav (DTD) i reci Krivaji u Srbobranu gde su primećeni problemi sa pomorom ribe i ocenilo da je problem u zagađenosti uzvodnog dela kanala. Kako se navodi u saopštenju, ovih dana je kod Srbobrana primećena "ošamućena riba koja zbog manjka kiseonika isplivava na površinu vode".

"Radi se osvežavanje čistom vodom, ali to nije trajno rešenje. Dugoročno rešenje uslediće tek kada kanal kroz Vrbas bude očišćen, jer zagađenja iz tog dela kanala prouzrokuju probleme nizvodno, a pogotovo u delu kod Srbobrana, gde se zbog krivine protok vode usporava", piše u saopštenju.

Stručne službe Vode Vojvodine preventivno pumpaju veće količine čiste vode krakom kanala iz pravca Kucure.

Dodaje se da su o svemu obaveštene nadležne inspekcije, ribočuvari Vode Vojvodione stalno su na terenu, a iz preduzeća dodaju da uginule ribe nema.

Pre nekoliko dana, pojavila se informacija da se uginula riba iz Velikog bačkog kanala, nelegalno prodaje u ribarnicama u Novom Sadu i Srbobranu. I dok nadležni iz sekretarijata za zaštitu životne sredine i preduzeća "Vode Vojvodine" demantuju da je došlo do pomora ribe, iz Nacionalne organizacije potrošača Srbije kažu da je krajnje vreme da javnost sazna kakva je prava situacija u vojvođanskim vodama.

Vest da se mrtva riba iz Velikog bačkog kanala navodno našla u slobodnoj prodaji, pokrenula je pitanja ko je zadužen za kontrolisanje tokova ribe, od vode do potrošača. Pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine, Slobodan Puzović, nije osporio navode da se u Veliki bački kanal ispušta kanalizacija i da nelegalna prodaja ribe postoji.

"Ja se nadam da takvih slučajeva ilegalne prodaje i konzumacije te ribe iz slučajeva kada dolazi do pomora ribe ili ugrožavanja staništa nema mnogo, ali ih verovatno ima i svi moramo da radimo na tome da se to spreči. Kada je pomor uslovljen nedostatkom kiseonika, odnosno ugroženost flore i faune, onda je manje problematičan slučaj, ali kada su ribe stvarno uginule zbog nekog hemijskog ili drugog zagađenja vodotoka, onda je vrlo opasno da se ta riba nađe u prometu bez odgovarajuće zdravstvene, sanitarne, veterinarske kontrole", kaže Slobodan Puzović, pokrajinski sekretar za zaštitu životne sredine.

"Prvo treba uzeti u obzir da je kompletna kanalska mreža građena za druge namene, a ne za proizvodnju ribe. Znači prvo služi za odvodnjavanje – navodnjavanje i ostale njegove funkcije, a riba je tu zato što je riba pa se mi trudimo da vodimo računa o njoj", ističe Nenad Kiselički, rukovodilac službe za ribarstvo u javnom preduzeću "Vode Vojvodine".

Iako je za pitanja prometa ribe zaduženo čak pet inspekcija, prema rečima pokrajinskog sekretara Puzovića, nijedna od njih nije dobila prijavu o pomenutom problemu. Sa druge strane, u Nacionalnu organizaciju potrošača Srbije, svakodnevno stižu pritužbe građana, koji sumnjaju u kvalitet i ispravnost onoga što se prodaje u ribarnicama i na tezgama.

"Ako postoji razlog zbog čega riba više nije ta koja treba da bude, ili je ona ošamućena, ili je ona ostala bez vazduha, ili šta god da je u pitanju, postoji neki razlog zbog čega riba je uginula. Taj razlog treba pronaći. I nećemo se igrati sa tim stvarima, a ne kao eto, manjak je vode, nizak je vodostaj, e pa zbog toga ima manjak kiseonika u vodi, i zbog toga riba eto tako pliva ili ne pliva, okrenula se jel, i tako dalje. Znači to neko objašnjenje da usled nedostatka kiseonika u vodi, niskog vodostaja više ne pije vodu, jer tih priča smo se mi odavno naslušali", navodi Goran Papović, Nacionalna organizacija potrošača Srbije.

I dok nadležni ne pronađu rešenje za tu situaciju, iz Nacionalne organizacije potrošača savetuju građanima da povedu računa gde i kod koga kupuju ribu, jer veliki broj trgovaca ne bira način na koji će doći do novca.

Izvor: RTV

Pogledajte još
12 ekoloških zapovesti
19. Novembar 2020. // ZŽS - Srbija
Ekološke zapovesti kojih se treba pridržavati za što čistiju životnu sredinu   1. Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao, (priroda);   2. Zaštiti planetu ovu,drugu nemamo niti ćemo dobiti novu, (planeta);   3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš,...
SAT ZA NAŠU PLANETU 30.03.2019.god u 20.30h
28. Mart 2019. // ZŽS - Srbija
            U subotu, 30. marta u 20:30, gradovi širom sveta će po jedanaesti put isključiti svetla na sat vremena i time još jednom poslati snažnu poruku da ipak možemo nešto da preduzmemo kako bismo ublažili posledice klimatskih promena, ali...
USKLAĐIVANJE I PRIMENA EVROPSKIH PROPISA U OBLASTI INDUSTRIJSKOG ZAGAĐENJA I UPRAVLJANJA OTPADOM
Beograd, hotel Šumadija, 23. jul 2016. od 10 do 16 časova PREDAVAČI:  Radmila Šerović i Mr Aleksandra Vučinić , Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine. Seminar je namenjen stručnjacima koji se bave pitanjima zaštite životne sredine, otpadom, bezbednošću i zdravljem na...
16. Januar 2017. // ZŽS - Srbija
Stanovnici Detelinare i Novog naselja moći će od leta da uživaju u velelepnom parku, koji će biti podignut na neuređenoj površini između dva naselja. Pripremni radovi na uređenju nove zelene oaze u Novom Sadu počinju na proleće, a budući park će zauzeti površinu od 3,5 hektara u vlasništvu grada bez parcele, koja...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima