Zaštita životne sredine

Reciklažna ostrva na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu

29. Februar. 2016.
Reciklažna ostrva na Vračaru, Starom gradu i Savskom vencu

BEOGRAD - Grad će od 10. marta postaviti 30 reciklažnih ostrva na teritorijama opština Vračar, Stari grad i Savski venac, na svakoj po deset, najavio je gradski menadžer Goran Vesić. 

 
Reciklažna ostrva, kako je objasnio, čine po tri nadzemna kontejnera koji su posebno dizajnirani, u njima će građani moći posebno da odlažu staklo, papir, metal i plastiku i time, dodao je, počinjemo sa reciklažom u samom gradu. 
 
"To je i naš cilj, s obzirom da će posle završetka procesa javno-privatnog partnerstva za deponiju Vinča naše javno preduzeće Gradska čistoća morati više da se fokusira na separaciju otpada kako bi tako separisan otpad mogao da bude transportovan na deponiju u Vinči", rekao je Vesić.
 
Prema njegovim rečima, ovih 30 reciklažnih ostrva postavlja se na osnovu zahteva građana iz tri opštine i to je samo početak akcije u kojoj i građani drugih opština mogu da očekuju da do kraja godine i oni dobiju reciklažna ostrva.
 
"Grad Beograd veoma vodi računa o zaštiti životne sredine i mislimo da je budućnost ne samo u tome da treba da sprovodimo sve zakone koji obezbeđuju zaštitu već i u razvoju reciklažne industrije, takozvane zelene industrije. Ovo je važan prvi korak koji treba da obezbedi da počnemo da se ponašamo kada je u pitanju otpad kao i svi drugi veliki gradovi u Evropi", naglasio je gradski menadžer.
 
On je podsetio da je Gradska čistoća proteklih meseci postavila kontejnere za prikupljanje staklene ambalaže u saradnji sa SEKOPAK-om, te da su iskustva odlična, jer, kako je primetio, Beograđani zaista žele da recikliraju otpad ako im se pruži prilika. 
 
"Zato nastavljamo sa ovom akcijom jer je vreme da se u Beogradu reciklira otpad kao u svim drugim prestonicama Evrope", zaključio je Vesić.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
ALARMANTNO: Zagađenje vazduha u Srbiji sve ozbiljnije ugrožava zdravlje stanovništva
                                  Prethodnih dana usled uticaja polja povišenog vazdušnog pritiska (anticiklona), te izostanka značajnijeg prizemnog strujanja, svedoci smo enormno velikog...
Svi gradovi do 2020. godine sa rešenim pitanjem otpada
U prisustvu Mihajlovićeve je potpisan ugovor vredan 15 miliona evra između JKP Vodovod Kruševac i kompanije Aktor za projektovnje i izgradnju postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda u Kruševcu.   - Naš plan je da najkasnije do 2020. ne bude nijedan grad u Srbiji koji neće imati uređeno pitanje...
Za vraćanje Planete ljudima i vraćanje čoveka Planeti
 Ministar zaštite životne sredine Goran Trivan otvorio je danas međunarodnu naučnu konferenciju „Vraćanje Planete ljudima i vraćanje čoveka Planeti“ koja je tematski obuhvatila najaktuelnije probleme životne sredine sa kojima se suočava  savremeni čovek.   Pitanja životne sredine su ključna...
01. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
SVILAJNAC - Predstavnici Opštinskog odbora SNS-a u Svilajncu, Ekološkog pokreta iz tog mesta i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović su, na osnovu utvrđenih činjenica, zaključili da se postupak o nameru preduzeća Visan da izgradi postrojenje za tretman medicinskog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima