Zaštita životne sredine

Reciklažom do posla

11. Mart. 2016.

NAJMANjE 30 najugroženijih i obrazovanijih pripadnika romske manjine biće uključeno kao asistenti, a više od 100 Roma iz seoskog življa bez posla, kao radnici na reciklaži, u okviru posebnog programa JKP Kruševac i udruženja "Trihaus", koje sa oko 200.000 evra finansira EU, odnosno sa dva miliona dinara - Fond za zaštitu životne sredine grada.

- Sredstva će pre svega biti namenjena kupovini potrebne opreme za reciklažu, a biće angažovana lica sa evidencije NSZ, sa socijalno ugroženim statusom - napominje Boban Kostić, direktor JKP.
 
U Udruženju "Trihaus" kažu da će deo angažovanih Kruševljana dobiti opremu za rad, a da je cilj da svojim radom izađu iz "sive zone". Prema informacijama "Novosti", oko 150 sakupljača sekundarnih sirovina trenutno radi na ovim poslovima.
 
- Ceo projekat ima četiri komponente, a osim konkretnog angažovanja u Reciklažnom centru, radiće se na jačanju kapaciteta JKP, promociji reciklaže i društvenoj inkluziji učesnika projekta - predočava Ivana Stevanović Hemfling, predsednica udruženja, dodajući da će deo ugroženih osoba biti neposredno uključeno i u edukativne radionice i rad Kancelarije "Trihaus".
 
JKP čiji Reciklažni centar ima kapacitet da mesečno obradi od 10 do 15 tona sirovina, već ima razvijenu mrežu operatera koji sakupljaju sekundarne sirovine u 10 mesnih zajednica, odnosno na selima. Njima se, kako nam je rečeno, plaća na osnovu prikupljenog materijala. U projektu koji je predstavljen u Gradskoj upravi, neposrednu mesečnu naknadu u naredne dve godine dobijaće asistenti, ali nije utvrđeno na koji način. 
 
PROJEKAT DO KRAJA 2017. GODINE
 
PROJEKAT "Osnažiti, društveno-ekonomska inkluzija Roma i najsiromašnijeg seoskog stanovništva kroz proces reciklaže" odvijaće se do kraja 2017. Na evidenciji NSZ u Kruševcu krajem januara bilo je čak 15.990 osoba, što je za skoro 600 više u odnosu na novembar 2015.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Da li će Srbija uskoro ostati bez termoelektrana i zagađujuće industrije?
  Elektrane na  fosilna goriva  i industrija sa sagorevanjem u najvećoj meri zagađuju vazduh u Srbiji, ali i čitavoj Evropi. Iz tog razloga  Evropska unija  je sve manje tolerantna prema našoj zemlji, a pokrenut je i postupak protiv Srbije usled nepoštovanja ograničenja koja su propisana ...
Deset zelenih listova za zaštitnike životne sredine
Drugi program radio Beograda i Pokret gorana Vojvodine dodelili su deset zelenih i jedan crni list za zaštitnike i zagađivače životne sredine.   Zeleni list- priznanje za očuvanje životne sredine u ovoj godini, dobili su Ministarstvo pravde - Uprava za izvršenje krivičnih sankcija, JP "Srbijašume"...
Beograd jedini u Evropi pušta otpadne vode u Dunav
17. Septembar 2020. // ZŽS - Srbija
  (Beta) – Agencija Frans pres u reportaži o nerešenom pitanju prečišćavanja otpadnih voda u Srbiji piše o zagađivanju Dunava, druge po dužini evropske reke, i nesmetanom ispuštanjima otpadnih voda u njega. Nedaleko od istorijskog srca Beograda otvaraju se ograde da propuste kamion cisternu koji...
Fekalije plivaju Resavom
10. Jul 2016. // ZŽS - Srbija
U Despotovcu se kanalizacioni otpad "uliva" direktno u - reku. Starački dom i Stacionar raznim sadržajima zapušavaju pumpe.   FEKALIJE iz kanalizacije Staračkog doma, Stacionara i kuća pored njih izlivaju se direktno u reku Resavu, kod Mosta kralja Petra, pa se lokalno stanovništvo - osim što ga...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima