Zaštita životne sredine

Vazduh u Kragujevcu pun čađi

23. Decembar. 2016.

Nivo čađi i prašine u vazduhu na nekoliko lokacija u Kragujevcu je povišen, što je posledica korišćenja uglja kao ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje i gustog saobraćaja u gradu, rečeno je danas agenciji Beta.

 
Prema merenjima Instituta za javno zdravlje u Kragujevcu, čak 15 od 30 dana u novembru kod glavne Autobuske stranice u tom gradu, ;čađ je ;nadmašila ;dozvoljene granice za skoro tri puta. ;
 
"Posebnu pažnju treba obratiti kada je nivo čađi ;povećan ;u kontinuitetu, što smo zabeležili na Maloj Vagi ;gde je tokom sedam dana ;uzastopno ;izmereno 133 mikrograma po kubnom metru, a dozvoljeno je 50", rekao je agenciji Beta specijalista komunalne higijene Nebojša Ranković.
 
Ranković je naveo da su povišene i količine prašine u vazduhu, pre svega suspendovanih čestica. One nastaju sagorevanjem tokom loženja ili u saobraćaju, a ;ne mogu da se izbace kijanjem ili kašljanjem.
 
"Nivo suspendovanih čestica merimo sedam ;dana u mesecu, a zabeležili smo da je u novembru u centru grada vrednost bila skoro duplo veća dva dana zaredom", rekao je Ranković.
 
Prema njegovim rečima, takvi sadržaji u vazduhu mogu da utiču na zdravlje najmlađih građana, kao i odraslih koji imaju opstruktivna obolenja pluća, te na sporiji oporavak bolesnika.
 
On je ocenio da je trend pogoršanja kvaliteta vazduha u Kragujevcu "uobičajen" ;svake godine od kraja oktobra pa do kraja grejne sezone.
 
"Problemi su pre svega izazvani korišćenjem ekološki neprihvatljivog goriva za grejanje oko 40.000 potrošača. Gradska Energetika, koja se nalazi u centru, kao dominantno gorivo troši ugalj, a lošem kvalitetu vazduha doprinosi i veoma frekventan saobraćaj kroz grad", rekao je Ranković.
 
Prema njegovom mišljenju, građani Kragujevca moći će da računaju na kvalitetniji vazduh tokom zime tek kada pređu na ekološki čistije energente i kada ;saobraćaja kamiona i šlepera iz centra Kragujevca bude preusmeren ka obilaznicama.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
10. April 2016. // ZŽS - Srbija
Beograd -- Prvi kontejneri za odlaganje starog tekstila i podzemni kontejneri sa senzorima popunjenosti postavljeni su u beogradskoj opštini Vračar. Gradski zvaničnici su najavili da će samo na teritoriji te opštine biti postavljeno više od 80 takvih spremišta za smeće.   Kako se navodi u...
01. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
SVILAJNAC - Predstavnici Opštinskog odbora SNS-a u Svilajncu, Ekološkog pokreta iz tog mesta i državni sekretar u Ministarstvu poljoprivrede i zaštite životne sredine Stana Božović su, na osnovu utvrđenih činjenica, zaključili da se postupak o nameru preduzeća Visan da izgradi postrojenje za tretman medicinskog...
Godišnje se 2.500 tona medicinskog otpada nepropisno odloži u Srbiji
U Srbiji je od 5.000 tona medicinskog i veterinarskog otpada koji je prošle godine registrovan, samo polovina prerađena ili uništena a ostatak je odložen na nepropisan način, rečeno je danas na skupu o zaštiti životne sredine u Skupštini Srbije.   "Ne postoji registar ustanova koje naprave...
Sortiranje smeća od kućnog praga
16. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Stanovnici šireg centra Novog Sada dobiće priliku da i sami naprave prvi korak u reciklaži otpada. U ovom delu grada 1. novembra počeće realizacija pilot-projekta primarne separacije, odnosno razvrstavanja otpada u domaćinstvu, a zatim i odlaganja u posebne kontejnere.   U prvoj fazi primene projekta koji se, po rečima...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima