Zaštita životne sredine

Posledice Fukušime gore nego što smo mislili

12. Decembar. 2015.

Izveštaj američke nuklearne regulatorne komisije, napisan samo nakoliko dana nakon nuklearne katastrofe u Fukušimi, konačno je ugledao svetlost dana i otkrio da su posledice katastrofalnije nego što se pretpostavljalo.

Prema nuklearnom ekspertu i inspektoru za korupciju Arniju Gundersenu, u atmosferu se oslobodilo više cezijuma "nego što su ga oslobodile sve nuklearne bombe koje su u ljudskoj istoriji eksplodirale".

U intervjuu koji je dao za njujorški WBAI, Gundersen je naveo da radioaktivni izotop cezijum izaziva rak tiroidne žlezde, što je potkrepljeno podatcima američke nacionalne medicinske biblioteke koja navodi da se u okolini Fukušime naglo povećao broj ljudi koji je oboleo od ove bolesti.

Da nesreća bude veća, lako je rastvorljiv u vodi pa veoma lako pronalazi put do namirnica koje su proizvedene u kontaminiranim sredinama.

Poslednjih meseci otkriveni su tragovi cezijuma-134 na nekoliko stotina kilometara od obala saveznih država Oregona, Vašingtona i Kalifornije, kao i u blizini obale kanadskog ostrva Vankuvera.

Na osnovu stotina uzoraka uzetih iz Pacifika potvrđeno je da japanska nuklearna centrala u Fukušimi nastavlja da ispušta radioaktivne izotope više od četiri godine pošto je u njoj došlo do nesreće.

U martu 2011. katastrofalan potres izazvao je cunami koji je pogodio nuklearnu centralu Fukušimu, 209 km severoistočno od Tokija. Nekoliko reaktora je oštećeno, zbog čega je izbeglo 160.000 stanovnika okolnih gradova. Bila je to najgora nuklearna katastrofa u svetu posle Černobilja 1986.

Izvor: Blic
 

Pogledajte još
07. Decembar 2015. // ZŽS - Svet
PEKING - Kineska prestonica Peking je danas prvi put u istoriji oglasila crveni meteo-alarm zbog zagađenja vazduha, saopštile su gradske vlasti, uz upozorenje da će čitav grad od utorka do četvrtka biti obavijen teškim smogom.   U saopštenju, objavljenom na zvaničnom internet sajtu gradskih vlasti Pekinga,...
Kip slobode, Venecija, Stounhendž, Uskršnja ostrva i mnoge druge svetski poznate destinacije su u velikoj opasnosti zbog velikih klimatskih promena, otkriva izveštaj koji je pre nekoliko dana zapanjio javnost. UNESKO, Program Ujedinjnih naroda za okolinu i Savez zabrinutih naučnika objavili su izveštaj koji detaljno...
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
Portugal je načinio veoma važan ekološki korak jer se tokom 107 sati uzastopno napajao isključivo iz obnovljivih izvora energije.   Cela država je od 06.45 u subotu, 7. maja, do 17.45 u sredu, 11. maja, svoje potrebe za strujom zadovoljavala pomoću solarne, vazdušne i hidro energije.   Ovaj rekord su...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima