Bezbednost i zdravlje na radu

Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama

22. Jun. 2021.
Bezbednost i zdravlje na radu na visokim temperaturama

 Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja podseća poslodavce i zaposlene da obavljanje poslova na otvorenom, u narednim danima, treba prilagoditi uslovima visokih temperatura.

 
 
 
Štetno dejstvo visokih temperatura na zdravlje zaposlenih ima sledeće simptome: dehidracija organizma, brže zamaranje, umanjenje sposobnosti za rad, povećanje grešaka pri obavljanju posla, što može da dovede do pojave zamora, toplotnih grčeva, iscrpljenosti, nesvestice, toplotnog udara i drugog.
 
 
 
Ministarstvo podseća da je Vlada Republike Srbije 2007. godine donela Preporuku u kojoj se navodi da poslodavci organizuju rad na otvorenom na takav način da se izbegne obavljanje teških fizičkih poslova i izlaganje direktnom sunčevom zračenju zaposlenih za vreme visokih spoljnih temperatura, iznad 36 °C, a naročito u periodu od 11 – 16 časova, ukoliko to dozvoljava proces rada.
 
 
 
Kada zaposleni obavljaju poslove na otvorenom pri visokim temperaturama poslodavci su dužni da primenjuju Zakon o bezbednosti i zdravlju na radu i podzakonske propise. 
 
 
 
Obaveza poslodavca jeste da Aktom o proceni rizika na radnom mestu i u radnoj okolini proceni rizike po bezbednost i zdravlje zaposlenih što se odnosi i na rad na otvorenom pri visokim temperaturama.
 
 
 
Pri sprovođenju ove obaveze, poslodavcu i zaposlenima mogu pomoći Smernice za bezbedan i zdrav rad na otvorenom pri visokim temperaturama koje je pripremila Uprava za bezbednost i zdravlje na radu, Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pogledajte još
SKELA GODIŠNJE ODNESE 60 ŽIVOTA
07. Avgust 2021. // BZR - Srbija
  IZMEĐU 50 i 60 radnika godišnje strada na radnom mestu u Srbiji i to najčešće na građevini i niskogradnji. Broj zaposlenih koji odlaze na bolovanje se takođe povećava, a sve je više i onih koji odlaze u invalidsku penziju. Podaci pokazuju da je samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 26 smrtnih...
Najavljujemo kurs- Sistemi menadžmenta bezbednošću i zdravljem na radu ISO 45001:2018
28. februar 2019 god. od 10.00 do 15.15 sati Privredna komora Srbije, Kneza Miloša 12, međusprat TEME: Osvrt na pitanja akreditacije i sertifikacije Zahtevi standard ISO 45001:2018 Predmet i područja primene Kontekst organizacije Liderstvo i učestvovanje radnika Planiranje...
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia
14. Jul 2016. // BZR - Srbija
NEBOSH IGC Belgrade-Serbia Registration is open for September 2016! All courses are run from Monday-Friday(10 days) 8hours every day, plus additional day for Exams. Note: English is Mandatory. All courses will be conducted in English as well as the Exam. Cost includes all NEBOSH fees, materials, lunch and Refreshments. Please...
Rad od kuće sve se više i nudi i traži: Da li je sve baš tako sjajno?
  Rad od kuće postao je, za mnoge neočekivano i neplanirano, deo naše svakodnevice. I dok jedni jedva čekaju da pandemija prođe kako bi se vratili u svoje kancelarije, mnogi mađu poslodavcima i zaposlenima otkrivaju da im takav način funkcionisanja zapravo više odgovara. Da je tako potvrđuje i broj oglasa u kojima se...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima