Bezbednost i zdravlje na radu

Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini

24. Jun. 2021.
Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini

 Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava zbog rada na crno i neobezbeđivanja uslova za rad na vrućinama.

 
To je izjavio zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić.
 
"Inspekcija je obavila 141 nadzor u građevinskom sektoru i tom prilikom smo zatekli četrdesetak osoba koje rade na crno i izrekli 40 prekršajnih prijava za poslodavce koji ne poštuju propise. Prijave se odnose na rad na crno i na neobezbeđivanje odgovarajućih uslova na radu", rekao je Perišić Tanjugu.
 
On je dodao da inspekcija nije dobila prijave za vanredne nadzore na poljoprivrednim gazdinstvima.
 
"Mi obavljamo vanredne kontrole i obilazimo gazdinstva. U poljoprivredi imamo svake godine određene radove koji moraju da se obavljaju, ali u principu se izbegava rad u vremenu do 12 do 16 časova, pa se radi rano ujutru i popodne", naveo je Perišić.
 
On je ponovio apel Inspektorata i Ministarstva za rad da se zakonske mere poštuju i po visokim temperaturama radnicima u građevinskom i poljoprivrednom sektoru u vremenu od 11 do 16 časova obezbedi odmor, prostor gde mogu da skinu zaštitnu opremu i rashlade se, kako bi nakon 16 časova mogli da nastave posao.
 
Perišić je preporučio da se radnici uvek obrate inspekciji kada se ove mere ne poštuju, i podsetio da to mogu učiniti i anonimno.
 
"Naša zemlja ima transponovane direktive EU u oblasti bezbednosti i zdravlja na radu i ne postoji ograničenje sa temperaturama kada treba obustaviti rad kao ni u EU, nego su samo u pitanju smernice i preporuke", naglasio je zamenik direktora Inspektorata za rad. 
Pogledajte još
Dobijamo JOŠ JEDAN PRAZNIK, evo kada i koliko sada imamo NERADNIH DANA u godini
  Srbija i Republika Srpska slaviće ubuduće zajednički praznik – 15. septembar, koji će se obeležavati kao Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, najavio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić. "Doneli smo odluku koju ćemo sprovesti u delo. Dogovorili smo i koji datum da predložimo...
Šef Službe unutrašnje kontrole GSP-a koji je smenjen zbog grubih propusta dan nakon što je "Blic" obelodanio filmski incident u garaži na Karaburmi od nedelje, danas je dobio novo radno mesto i to kao - savetnik generalnog direktora za bezbednost!   - Zbog neblagovremenog reagovanja i nedoslednog...
28. Jul 2016. // BZR - Srbija
POSLE anonimne prijave zaposlenih na neodgovarajuće uslove za rad u italijanskoj kompaniji “Geoks” u Vranju, Inspekcija rada izvršila je dvodnevni nadzor i utvrdila da su ovoj fabrici primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.    Na osnovu obilaska radnih mesta, izjava predstavnika poslodavca...
SKELA GODIŠNJE ODNESE 60 ŽIVOTA
07. Avgust 2021. // BZR - Srbija
  IZMEĐU 50 i 60 radnika godišnje strada na radnom mestu u Srbiji i to najčešće na građevini i niskogradnji. Broj zaposlenih koji odlaze na bolovanje se takođe povećava, a sve je više i onih koji odlaze u invalidsku penziju. Podaci pokazuju da je samo u prvih sedam meseci ove godine zabeleženo 26 smrtnih...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima