Bezbednost i zdravlje na radu

Dodeljena priznanja povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji

28. Apri. 2021.
Dodeljena priznanja povodom Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji

 „Briga o zaposlenima i stvaranje uslova za bezbedan i zdrav rad bili su i biće jedan od glavnih prioriteta rada Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja“, poručila je ministarka prof. dr Darija Kisić Tepavčević prilikom dodele Nacionalnih priznanja iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu za 2020. godinu.

 
 
 
Povodom obeležavanja Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji, pored nacionalnih priznanja, dodeljene su i nagrade za najbolje fotografije na takmičenju „Bezbednost i zdravlje na radu svuda oko nas za vreme „Covid-19“.
 
 
 
Ministarka Kisić Tepavčević istakla je da svakog dana treba da se podsećamo koliko je važno stvaranje bezbednih uslova rada i zdrave radne sredine. Kako je navela, time se omogućava produktivan rad, a samim tim i bolji uslovi života, ne samo radnika, već i poslodavaca i društva u celini.
 
 
 
Prof. dr Kisić Tepavčević rekla je da su u toku aktivnosti na izradi Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu sa ciljem sprečavanja povreda na radu, profesionalnih bolesti i bolesti u vezi sa radom.
 
 
 
„Njegovo donošenje značiće potpuno usklađivanje sa zakonodavstvom Evropske Unije i ispunjavanje obaveza utvrđenih Nacionalnim programom za usvajanje pravnih tekovina Evropske Unije“, navela je ministarka i dodala da cilj nije samo da se zakon donese, već da se zakonskim okvirima utiče na sprečavanje povreda na radu, kao i da se stvori jedno zdravo i podsticajno okruženje.
 
 
 
Kako je navela, jedna od mera za ostvarenje pomenutog cilja jesu i pojačani inspekcijski nadzori koji su se pokazali kao veoma efikasni,  s obzirom na to da je u 2020-oj godini zabeležen manji broj povreda na radu nego u 2019-oj.
 
 
 
Ministarka Kisić Tepavčević podsetila je da je pojava novih rizika izazvanih korona virusom jedan od izazova da se briga o zdravlju zaposlenih podigne na viši nivo.  Vodeći se time Ministarstvo je početkom godine objavilo i Vodič za bezbedan i zdrav rad od kuće koji poslodavcima daje praktične smernice i preporuke, poput obaveza i odgovornosti poslodavaca i zaposlenih, uslova koje radni prostor kod kuće treba da ispunjava, briga poslodavaca za zdravlje zaposlenih i odgovore na brojna druga pitanja. 
 
 
 
„Pozivam sve poslodavce da što više promovišu bezbednost i zdravlje na radu, kako bi zajednički za dobrobit svih, radili na unapređenju stanja u ovoj oblasti“, poručila je prof. Kisić Tepavčević i zahvalila svima na vrednom i predanom radu na očuvanju i unapređenju bezbednosti i zdravlja zaposlenih, sa željom da na tom zadatku istraju i u budućem radu.
 
 
 
V.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu Dunja Radojičić rekla je da su se usled novonastalih okolnosti izazvanih pojavom epidemije Kovid -19 , uslovi rada značajno promenili. Kako je istakla u 2020. godini donet je Pravilnik o preventivnim merama za bezbedan i zdrav rad radi sprečavanja i širenja ove zarazne bolesti.
 
 
 
Radojičić je navela i da će se donošenjem novog Zakona o bezbednosti i zdravlja na radu obezbediti uslovi za bezbedniju i zdraviju radnu sredinu, povećanje produktivnosti na radnom mestu, podstaći će se ekonomski rast i zapošljavanje i dovesti do poboljšanja funkcionisanja na tržišta rada.
 
 
 
Zamenica šefa Delegacije EU u Srbiji Matea Norčić Štamcar istakla je da je zdravlje i bezbednost jedna od oblasti u kojem je Evropska unija ostvarila najveći efekat, sa pravnim okvirom, koji pokriva maksimalni broj rizika uz minimalan broj propisa. 
 
 
 
Kako je navela, radnici EU imaju pravo na visok nivo zaštite njihovog zdravlja  i bezbednosti na radu kako je sadržano u evropskom stubu socijalnih prava, kao i prava na radno okruženje i prilagođavanje njihovih profesionalnih potreba, koje im omogućava duže učešće na tržištu rada.
Pogledajte još
08. Oktobar 2016. // BZR - Srbija
Savez samostalnih sindikata (SSS) Kragujevca upozorio je danas da je u pripremi zakon "čije posledice mogu biti lošije od najlošijeg Zakona o radu" i da u njegovoj izradi učestvuju oni koji su "najzainteresovaniji da on bude loš po radnike u Srbiji".   U saopštenju SSS sa navodi da je...
Inspekcija: U agencijama za nekretnine u Srbiji 45 neprijavljenih radnika
Inspekcija rada objavila je danas da je u 323 agencije za prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Srbiji od 460 zatečenih radnika 45 radilo na "crno", odnosno bez ugovora o radu i prijave na obavezno socijalno osiguranje. U saopštenju Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja navedeno je da su...
Baza na mreži, dokaz na papiru
24. Januar 2016. // BZR - Srbija
Sve je više elektronskih isprava, ali građani i institucije nisu za to sasvim spremni. Nove zdravstvene knjižice nisu svuda isto zaživele. Za građevinske "onlajn" dozvole stižu prijave. ELEKTRONSKE zdravstvene knjižice oblepljene su papirima na kojima je ispisan broj kartona. “Onlajn” evidencija radnog...
18. Jun 2016. // BZR - Srbija
Poslednji događaj u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor", kada je rudara Bojana Lačeševića (36), u podzemnom rudniku "Jama" pritisla mašina teška 25 tona, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti u najvećem srpskom rudniku bakra i zlata.   - Rudara smo, bukvalno, morali da...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima