Bezbednost i zdravlje na radu

Masovan lizing radnika

22. Avgust. 2016.
Masovan lizing radnika

Broj agencija za zapošljavanje veći za trećinu nego pre pet godina. Iznajmljivanje radne snage neregulisano, služi najviše stranim firmama. Firme radije upošljavaju preko agencije nego preko oglasa.

 
Za samo pet godina broj agencija za posredovanje pri zapošljavanju je utrostručen. Sada se na spisku licenciranih, koji se može pronaći na sajtu Ministarstva za rad, nalazi čak 86 imena firmi koje se bave ovim poslom. To navodi na zaključak i da je broj zaposlenih na ovaj način veći za trećinu.
 
Tokom 2011. godine, u 62 agencije radilo je više od 4.400 radnika. Prošle godine zaposleno je 16.300 ljudi, a u prvih sedam meseci ove godine gotovo 12.600 radnika. Veći broj agencija, po mišljenju nadležnih u Ministarstvu rada, pokazuje da su i veće mogućnosti da se dođe do radne knjižice.
 
Najvažniji razlog za otvaranje agencija za posredovanje u zapošljavanju jeste i masovno iznajmljivanje radne snage, tzv. lizing, koji nije zakonski regulisan. To je povećalo obim poslova za 25-30 odsto. Za ovakvim zapošljavanjem posežu firme koje su otvorene sa stranim kapitalom, zato što ne žele da plaćaju otpremnine niti radnike na bolovanju.
 
Dragana Sotirović, iz Centra za procene "Simeks", kaže, za "Novosti", da povećanje broja agencija za posredovanje pri zapošljavanju ne znači da ima više posla, nego da sve veći broj ljudi upravo ostaje bez njega, pa ovu oblast vide kao priliku za zaradu.
 
- Naša agencija postoji 15 godina i u prvoj deceniji se lepo radilo i zarađivalo. Sada, nažalost, nije tako - kaže naša sagovornica. - Ova oblast je potpuno neuređena, jer država nije procenila koliko agencija joj je potrebno. Sve je slobodno i otvoreno, pa ko preživi...
 
Ona kaže da danas, ako imate novca da iznajmite određeni prostor i zaposlite jednu osobu s visokom stručnom spremom, možete da se bavite ovim poslom.
 
Firme se pre odlučuju za kandidate preko agencije, a ne preko oglasa, jer misle da mi imamo dobre kandidate, ili da će uz njihovu pomoć brže doći do kvalitetnih radnika. Neki traže detaljniju procenu kandidata, što rade agencije, a treća varijanta, koja je sve zastupljenija, nije zakonom regulisana.
 
- To je takozvano zapošljavanje na lizing, kada firme traže ljude ali ih zapošljavaju agencije - kaže Sotirovićeva. - Time se uglavnom bave strana predstavništva, i tada radnik snosi sve troškove, a firma nikakve.
 
Od 2004. godine, kada je uvedena obaveza da i omladinske zadruge uplaćuju doprinose, njihovi vlasnici osnovali su i agencije za posredovanje u zapošljavanju. Prećutno odobravano zapošljavanje starijih od 30 godina, više nije bilo moguće.
 
Da ne bi oni lično preuzimali sve te kadrovske obaveze oko svih zaposlenih, njima je lakše da angažuju agenciju, da obezbede legalnost u radu. Oni će to platiti neznatno više nego da radnike zaposle kod sebe, ali sa dosta manje zakonskih obaveza.
 
 
 
POKRIVAJU I INOSTRANSTVO
 
Agencije su prošle godine zaposlile i više od 3.300 radnika u inostranstvu. Prema podacima Ministarstva rada, 2011. godine zaposleno je 511 osoba, u naredne dve godine nešto manje, dok je u 2014. i 2015. njihov broj udvostručen, a najčešće su na rad u inostranstvo odlazili inženjeri, doktori, medicinski i ugostiteljski radnici.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Počela kampanja „Čuvaj sebe – koristi zaštitnu opremu“
  U cilju podizanja svesti o važnosti korišćenja lične zaštitne opreme tokom izvođenja građevinskih radova, radova u kući, kao i tokom sportskih i rekreativnih aktivnosti, u okviru projekta „EU za Srbiju – podrška bezbednijim proizvodima“, pokrenuta je kampanja  „Čuvaj sebe –...
Sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu
 Prvi sastanak Radne grupe za pripremu Nacrta Zakona o bezbednosti i zdravlju na radu, na kojem će se prisutnima obratiti ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević, održaće se u sredu, 24. marta u 9 časova u Palati Srbija – sala Beograd (Bulevar Mihajla Pupina 2)....
Program IV Konferencije Bezbednost i zdravlje na radu_HSE Centar_Kopaonik 06.03.-10.03.2023.godine
                  Pozivamo Vas da uzmete učešće na  edukativnom skupu iz oblasti bezbednosti i zdravlja na radu, zaštiti od požara i ekologije, koji se održava u organizaciji HSE Centra na Kopaoniku. Konferencija će Vam pružiti...
Seminar iz bezbednosti i zdravlja na radu – Rad na visini
Teme seminara su aktuelne i namenjene su prvenstveno licima za bezbednost agencijama, preduzetnicima i preduzećima koja se bave poslovima bezbednosti i zdravlja na radu a i svim ostalima koji su na bilo koji način povezani sa oblašću zaštite i licima koja se sa njom bave. Predavači su posebno izabrani po svojoj...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima