Bezbednost i zdravlje na radu

Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

31. Januar. 2020.
Ministar rada Srbije preporučio da rad nedeljom regulišu radnici i poslodavci

 

 

 

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Zoran Đorđević rekao je danas da pitanje rada nedeljom treba ostaviti da regulišu poslodavci i radnici, a da Ustav Srbije dozvoljava da svako radi prema svojim potrebama.

On je na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno-ekonomskog saveta u Vladi Srbije rekao da je poslodavac prema Zakonu o radu dužan da radnicima za odmor obezbedi jedan slobodan dan nedeljno.

Sindikalna organizacija iz Kragujevca pokrenula je pre nekoliko meseci pitanje rada i plaćanja tog rada nedeljom, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zabrana rada tim danima nije pokazala dobrom u Hrvatskoj i Crnoj Gori.

Ministar trgovine Rasim Ljajić doneo je pre desetak dana rešenje o formiranju radne grupe čiji je zadatak da „sagleda sve aspekte eventualne odluke o zabrani rada nedeljom trgovinskih objekata u Srbiji, imajući u vidu zabranu rada nedeljom u zemljama EU“.
Đorđević je rekao da misli da Zakon o radu dovoljno dobro reguliše rad zaposlenih u Srbiji i da „to pitanje treba prepustiti radnicima i poslodavcima da se dogovore kako da rade i najviše zarade“.

Podpredsednik Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije (SSSS) Duško Vuković rekao je da je anketa tog sindikata pokazala da je skoro 100 odsto radnika protiv rada nedeljom.

„Ni u razvijenijim zemljama u svetu od Srbije nedeljom u principu ne može da se kupuje u svakoj prodavnici“, rekao je Vuković.

Dodao je da to pitanje treba da razreše predstavnici Vlade, sindikata i radnika, posebno iz razloga što rad nedeljom nije regulisan.

Predsednik sindikata UGS „Nezavisnost“ Zoran Stojiljković rekao je da to pitanje treba rešiti kolektivnim ugovorom.

„Rad nedeljom i način plaćanja treba rešiti univerzalnim kolektivnim ugovorom, inače će to pitanje izazvati mnogo sporova“, rekao je Stojiljković.

Izvor: www.danas.rs/ekonomija/ministar-rada-srbije-preporucio-da-rad-nedeljom-regulisu-radnici-i-poslodavci/ 

Pogledajte još
OD 1. MARTA ZAKON O AGENCIJSKOM ZAPOŠLJAVANJU Đorđević:
  Zakon o agencijskom zapošljavanju stupa na snagu 1. marta, a ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević kaže da je veliko interesovanje za licenciranje agencija. Na konferenciji za novinare posle sednice Socijalno ekonomskog saveta, Đorđević je rekao da sve ide sve ide svojim tokom...
Poslodavcima 40 prekršajnih kazni za rad na crno i na vrućini
  Inspekcija rada je u prethodna dva dana na gradilištima u Srbiji izrekla 40 prekršajnih prijava zbog rada na crno i neobezbeđivanja uslova za rad na vrućinama.   To je izjavio zamenik direktora Inspektorata za rad  Saša Perišić .   "Inspekcija je obavila 141 nadzor u...
18. Jun 2016. // BZR - Srbija
Poslednji događaj u Rudarsko-topioničarskom basenu (RTB) "Bor", kada je rudara Bojana Lačeševića (36), u podzemnom rudniku "Jama" pritisla mašina teška 25 tona, ponovo je otvorio pitanje bezbednosti u najvećem srpskom rudniku bakra i zlata.   - Rudara smo, bukvalno, morali da...
28. Jul 2016. // BZR - Srbija
POSLE anonimne prijave zaposlenih na neodgovarajuće uslove za rad u italijanskoj kompaniji “Geoks” u Vranju, Inspekcija rada izvršila je dvodnevni nadzor i utvrdila da su ovoj fabrici primenjene propisane mere za bezbednost i zdravlje na radu.    Na osnovu obilaska radnih mesta, izjava predstavnika poslodavca...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima