Bezbednost i zdravlje na radu

Što efikasnije odgovoriti na sva otvorena pitanja

09. Decembar. 2020.
Što efikasnije odgovoriti na sva otvorena pitanja

 Epidemija Kovid 19 suočila je ceo svet, kao i Srbiju, sa brojnim izazovima, od zdravstvenih do socijalnih i ekonomskih i zato je pred svima nama odgovornost da što efikasnije i brže odgovorimo na sva otvorena pitanja, rekla je ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja prof. dr Darija Kisić Tepavčević na video konferenciji „Osmo prolazno vreme: Zadovoljstvo i poverenje investitora“.

Ministarka Kisić Tepavčević je na ministarskom panelu konferencije, koju je organizovala Američka privredna komora - AmCham, naglasila da je jedan od izazova, koji je epidemija donela sa sobom, organizacija rada od kuće, u slučajevima i poslovima gde je to moguće. 
 
Ona je rekla da Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti ne ostavlja prostor da se zakoni u oblasti rada prilagođavaju uslovima pandemije, tako što bi se zakonsko rešenje suspendovalo aktima ministra ili Vlade. 
 
„Za izmenu imperativnih zakonskih odredaba, kao što je zamena aneksa ugovora o radu rešenjem i dostavljanje rešenja umesto ličnom dostavom – elektronskim putem, jedino pravno održivo rešenje je da se izmeni Zakon o radu, uz analizu efekata na sudske i upravne postupke koji mogu da proizađu iz takvih zakonskih rešenja“, navela je Kisić Tepavčević.
 
Prof. dr Kisić Tepavčević je kazala da je predlog da se poslodavci prilagode trenutnim uslovima poslovanja, tako što će zaposlenima dostavljati rešenje u elektronskoj formi, radi bržeg i efikasnijeg postupanja, uz obaveznu istovremenu dostavu poštom ili na drugi odgovarajući način, kao i da pojednostave odredbe ugovora o radu od kuće, koje ne zahtevaju često menjanje i dopunjavanje.
 
Takođe, poslodavci treba da zaposlenima ponude anekse ugovora o radu kojim će samo ugovoriti mogućnost rada od kuće za jedan period radnog vremena, a u skladu sa odlukom o rasporedu radnog vremena koju donosi poslodavac, koja se donosi u zavisnosti od potreba posla. 
 
Aneksom ugovora o radu treba da se definišu prava zaposlenog za vreme rada od kuće u skladu sa zakonom, koji će se primenjivati kada god zaposleni radi od kuće, dodala je ministarka Kisić Tepavčević. 
 
Jedno od značajnijih pitanja u vezi rada od kuće odnosi se na bezbednost i zdravlje na radu, rekla je Kisić Tepavčević. 
 
Prof. dr Kisić Tepavčević je ukazala da obaveze i odgovornost poslodavca i zaposlenih ostaju da važe i u slučaju rada od kuće, kao i da je uslove vezane za bezbednost i zdravlje na radu teže pratiti i kontrolisati tamo gde je dom istovremeno i kancelarija.
 
Kisić Tepavčević je navela da zato Uprava za bezbednost i zdravlje na radu priprema vodič za bezbedan i zdrav rad pri obavljanju rada od kuće i izrazila uverenje da će on pomoći poslodavcima i zaposlenima u organizovanju bezbednih i zdravih uslova na radu i rešiti određene nedoumice koje se odnose na obaveze i odgovornosti poslodavca i prava i obaveze zaposlenih.
 
Pogledajte još
Javna rasprava o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu do 29. septembra
 Javna rasprava o Nacrtu zakona o bezbednosti i zdravlju na radu počinje danas i trajaće do 29. septembra.   Zainteresovani za učešće u javnoj raspravi mogu svoje predloge, sugestije, inicijative i komentare da pošalju na elektronsku adresu upravazabzr@minrzs.gov.rs, odnosno pisanim putem Ministarstvu za rad,...
Godišnjica rada Portala HSE Srbija
10. Mart 2017. // BZR - Srbija
Dragi posetioci, ovog meseca slavimo godinu dana postojanja! Hvala na poverenju.
Detaljno objašnjenje prava i obaveza radnika i poslodavaca u toku vanrednog stanja
        Povodom nedoumica građana Srbije, odnosno poslodavaca i zaposlenih, u vezi sa njihovim pravima i obavezama tokom vanrednog stanja izazvanog virusom COVID–19, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, u daljem tekstu, objašnjava sve detalje i moguće situacije u...
NACIONALNA PRIZNANJA U OBLASTI BEZBEDNOSTI I ZDRAVLJA NA RADU
Povodom obeležavanja 28. aprila – Svetskog dana bezbednosti i zdravlja na radu i Dana bezbednosti i zdravlja na radu u Republici Srbiji Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Uprava za bezbednost i zdravlje na radu u saradnji sa socijalnim partnerima organizuje takmičenje za dodelu Nacionalnih priznanja...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima