Zaštita od požara

Brus čuva usamljeni vatrogasac!

03. Mart. 2016.

POSTOJE mesta u Srbiji, poput Bača ili Brusa, u kojima dežura samo po jedan vatrogasac, iako po sistematizaciji treba da ih bude najmanje troje! Ukoliko se zapali kuća, radnik na dežurstvu poziva kolege u pripravnosti i oni kreću na zadatak. Za svega petnaestak minuta su na terenu i nikada niko nije odbio poziv, tvrdi za "Novosti" Duško Ninkov, predsednik Sindikata vatrogasaca Srbije.

 
Prema njegovim rečima, za dolazak na posao kada imaju slobodan dan, do decembra prošle godine, dobijali su oko 3.500 dinara na platu, međutim, tada su naknade ukinute.
 
- U našim jedinicama postoje nova vozila iz donacije Ruske Federacije, ali prosek godina je ipak preko 27 - kaže Ninkov. - Međutim, postoje i vozila stara 40 do 50 godina, koja su i dalje u upotrebi. Ona su ispravna, ali ne i pouzdana. Prema pravilniku, zaštitna odela mogu da budu stara do pet godina, posle toga moramo da dobijemo nova. Najveće jedinice, u Beogradu i Novom Sadu, još su 2009. godine poslednji put dobile nove uniforme..
 
Ninkov naglašava da je prosečna plata vatrogasaca u Srbiji 40.000 dinara. I pored toga što godinama ukazuju na probleme koji ih muče, niko od nadležnih ih ne čuje.
 
- Srbija ima najmanje vatrogasaca u regionu i trenutno je zaposleno 3.100 radnika - kaže Ninkov. - Na 1.000 stanovnika trebalo bi, prema evropskim preporukama, da bude po jedan. Dok se ne prime novi ljudi neka nam vrate naknadu za pripravnost.
 
U Sektoru za vanredne situacije MUP Srbije navode da je u 2015. godini, nabavljeno više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, što je značajno doprinelo unapređenju rada ove službe. Sva vozila u Sektoru se redovno održavaju i isključena je svaka mogućnost ugrožavanja zaposlenih tokom redovnih aktivnosti. Oni tvrde i da ne postoji ograničen rok upotrebe odela, a u poslednjih pet godina nabavljeno je više od hiljadu komada uniformi.
 
- U Sektoru za vanredne situacije zaposleno je 3.100 vatrogasaca spasilaca, ali se profesionalnim rukovođenjem i raspodelom posao organizuje na način da sistem bezbednosti ne bude ugrožen - tvrde u Sektoru. - Podršku im daju i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, na čiji rad se oslanjaju i države EU.
 
DIREKCIJA ZA UPRAVLjANjE RIZIKOM
 
Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo formiranje Direkcije za upravljanje rizikom i vanredne situacije, koje će biti neposredno pod ingerencijom Vlade i na taj način efikasnije realizovati sredstava iz pristupnih fondova EU i drugih donatorskih sredstava. Predviđeno je da se ona formira usvajanjem Zakona o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama, koji treba da usvoji Skupština Republike Srbije.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
Pokaznom vežbom obeležen Dan zaštite od požara
07. Novembar 2020. // ZOP - Srbija
 Danas se obeležava Dan zaštite od požara. Rukovodstvo ministarstva untrašnjih poslova je tim povodom prisustvovalo pokaznoj vežbi gašenja požara koju su izveli pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Zemun i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica. Tokom ove godine vatrogasci u Srbiji imali su...
GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.   Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog...
22. Februar 2016. // ZOP - Srbija
Miloš Voinović (35) , otac troje dece, spasao je pre nekoliko dana sigurne smrti sedamdeset osmogodišnju staricu Ljubicu Ališanović PROKUPLjE - Vatrogasac Miloš Voinović (35) nije aktivan samo kada je na dužnosti. Ovaj hrabri Prokupčanin, otac troje dece, spasao je pre nekoliko dana sigurne smrti sedamdeset...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima