Zaštita od požara

Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe

03. Apri. 2022.
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe

 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...

 
Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe.
 
U okviru ovog projekta u pojedinim domaćinstvima ugrađen je detektor dima - javljač požara, a ministri Vulin i Kisić poručili su da je briga o ljudima najviši interes naše države, a posebno briga o ugroženim kategorijama.
 
Ministar Vulin, koji je zajedno sa ministarkom Kisić obišao gospođu Jelenu Cviin u čije je domaćinstvo ugrađen detektor dima, poručio je da požari na stambenim objektima predstavljaju najveću pretnju po živote i zdravlje naših građana, i istakao da će se ugradnjom detektora dima u objektima u kojima borave nepokretna i stara lica podići nivo njihove zaštite i bezbednosti.
 
„Ministarstvo unutrašnjih poslova čini sve da podigne nivo zaštite ljudi, a posebno najranjivijih grupa stanovništva. Imajući u vidu da je u poslednjih 10 godina 790 lica izgubilo život u požarima na građevinskim objektima, odnosno 705 u stambenim objektima, a ove godine čak 40 lica, ovaj projekat ugradnje detektora za dim u domaćinstvima gde borave stara i nepokretna lica ima izuzetan i nemerljiv značaj", poručio je ministar policije Aleksandar Vulin.
 
„Javljači požara omogućiće pravovremenu zvučnu signalizaciju u domaćinstvu gde su postavljeni i na taj način će komšije i okolina dobiti obaveštenje da je došlo do požara, a samim tim i nas pozvati brže i prijaviti požar. Kako bismo spasili živote i zaštitili ljude, od presudne je važnosti da se požar detektuje dok je još u početnoj fazi, kako bi građani mogli bezbedno da se evakuišu iz objekta koji je zahvaćen požarom. Uveren sam da će ovakva vrsta projekta doprineti smanjenju broja žrtava u požarima koji zahvataju domaćinstva u kojima borave slabo pokretna ili nepokretna lica i stara lica", istakao je ministar policije Aleksandar Vulin.
 
„Prevencija faktora rizika za nastanak oboljenja, kao i blagovremena reakcija u slučaju nastanka po život opasnih situacija je najviši nivo brige o zdravlju građana“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
 
Prof. dr Darija Kisić ukazala je na značaj ovog pilot projekta, jer konkretnim merama, odnosno postavljanjem javljača požara, doprinosi efikasnijem  alarmiranju na opasnost, čime se znatno pospešuje reagovanje nadležnih organa radi zaštite života i zdravlja. Ovakve vrste mera posebno doprinose većem stepenu  zaštite onih kategorija stanovništva koje mogu imati usporenije reakcije u slučaju nastale opanosnosti (starije osobe, osobe sa invaliditetom).
 
Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je zato dalo punu podršku Ministarstvu unutrašnjih poslova, Sektoru za vanredne situacije, u sprovođenju ovog pilot projekta.
 
„I na ovaj način pokazujemo kako zajedničkim snagama možemo mnogo da učinimo da svi naši građani žive bezbrižnijim životom i da znaju da je njihova država uvek tu za njih i da država brine o njima“, rekla je prof. dr Darija Kisić, ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.
Pogledajte još
Svaki kabl je mogući izazivač požara, zašto gore potkrovlja? Spisak stvari koje ne smete i morate da uradite
  Od početka godine u Srbiji je bilo 9.409 požara - 3.262 dogodilo se na građevinskim objektima a 5.687 je bilo na otvorenom prostoru Od početka godine zaključno sa jučerašnjim danom, srpski vatrogasci su imali 11.085 intervencija od čega 9.409 zbog  požara , od kojih se 3.262 dogodilo na građevinskim...
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
HEROJI - Oni su spasli ženu iz stana u plamenu
19. Mart 2016. // ZOP - Srbija
Žena stara 90 godina izvučena je juče iz požara u stanu na sedmom spratu na Novom Beogradu. Zoran Zarvić (34), vođa vatrogasno-spasilačke grupe, kaže za "Blic" da su do zgrade u Ulici Otona Župančića 8 stigli za četiri minuta od dobijanja dojave. - Požar je bio u razbuktaloj fazi. Usput nam je javljeno da je unutra...
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći
  ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima