Zaštita od požara

Ovo su jedine žene vatrogasci u Srbiji

18. Februar. 2016.
Ovo su jedine žene vatrogasci u Srbiji

DVD “Vitkovac-Milakovac-Pečenog” iz Kraljeva je prva ženska vatrogasna dobrovoljna jedinica, koju sačinjava petnaest žena. One su završile kompletnu obuku, položile i dobile sertifikate da mogu da učestvuju u akcijima gašenja požara ili spasavanja ljudi u elementarnim nepogodama. Ali, kako su za “Blic” istakle, one ne žele da se zadrže samo na obuci, već hoće kompletnu opremu, kako bi pomogale ljudima u nevolji.

Želimo da se žene na selu animiraju, da pokažemo da i mi možemo da radimo tzv. muške poslove. Žene i devojke iz ova tri sela su se okupile i rešile da urade nešto konkretno. Postale su vatrogasci – priča Snežana Madžarević, predsednica MZ Vitkovac i komandir ove ženske dobrovoljne vatrogasne jedinice.

Međutim, prema njenim rečima, obuka i jedinica im ništa neće vrediti, ukoliko ne budu imale opremu sa kojom će raditi.

Naučile smo kako da koristimo creva za gašenje požara, aparate, opremu na na vatrogasnim kamionima, i da pružamo prvu pomoć povređenima. Zato hoćemo da imamo garažu, opremu, vozilo i tehniku. Nećemo da ostanemo samo na priči. Plan je da uključimo još žena jer hoćemo da radimo i budemo korisne – objašnjava Madžarević, naglašavajući das u veoma ponosne što su prva ženska dobrovoljna vatrogasna jedinica u Srbiji.

Na pitanje kako su povodom angažmana reagovali članovi porodice, jedna od članica vatrogasne jedinice Danka Ristović iz sela Vitkovac kazala je da nisu imali nikakvih problema.

Kada je krenula akcija našeg organizovanja, želela sam da se pored svakodnevnih poslova priključim Ženskom vatrogasnom društvu i imala sam podršku supruga - kazala je Danka Ristović.

Predsednik udruženja Bojan Milutinović, u saradnji sa vatrogasnim savezom, bio je organizator obuke prvih žena vatrogasaca u Srbiji, kao i inicijatior njihovog udruživanja.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić prilikom dodele diploma o završenoj vatrogasnoj obuci, obećao je prvim ženama vatrogascima u Srbiji da će u saradnji sa bratskim gradom Mariborom uložiti napor kako bi jedino Žensko vatrogasno društvo u Srbiji dobilo vatrogasno vozilo.

Izvor: Blic

Pogledajte još
Na olimpijadi i žene vatrogasci
28. Jul 2016. // ZOP - Srbija
HRABRE, pametne i lepe, članice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša su na državnom takmičenju potvrdile primat i kvalifikovale se za Evropsku olimpijadu koja se iduće godine održava u Austriji.   Ali njih deset, uzrasta od 20 do 29 godina, nisu aktivne samo kada su takmičenja u pitanju, već se...
Celo selo vatrogasci, gase požare bez dinara nadoknade
Jabukovac kod Negotina prednjači u čitavoj Timočkoj krajini. Najmodernija oprema stiže, mahom, iz donacija. Volonteri uspešni i bez zaštitnih uniformi UVEK prvi, svuda gde gori, vatrogasci iz Jabukovca - za koje kažu da im nema premca - godišnje ugase i pedesetak požara. Možda računica da je to jedva jedan...
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih...
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima