Zaštita od požara

APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara

25. Jul. 2016.
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive.

Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih temperatura veoma će pogodovati nastanku šumskih požara, a obzirom da je nastupio i period korišćenja godišnjih odmora i povećanog boravka u prirodi, ministarstvo apeluje na građane da se odgovorno ponašaju pri odlasku i da ne pale nekontrolisano vatru na otvorenom prostoru, ukoliko ta mesta nisu za to predviđena, vidno obeležena i obezbeđena.

Naglašava se i da je Uprava za šume naložila korisnicima šuma koji gazduju državnim šumama da preduzmu pojačane mere na zaštiti šuma od požara u skladu sa planovima zaštite šuma od požara i propisima.
 
I Šumarsko lovna inspekcija Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine će obavljati pojačanu kontrolu sprovođenja mera zaštite od požara, kod korisnika i sopstevnika šuma i kod korisnika lovišta.
 
U saopštenju se podseća da je zakonom zabranjeno paljenje korova, strnjišta, trstike, trave i drugog rastinja, kao i paljenje otvorene vatre u šumi i na zemljištu u neposrednoj blizini šume, na udaljenosti manjoj od 200 metara od ruba šume.
 
Ministarstvo poziva građane da, ukoliko uoče vatru na otvorenom ili manji požar, o tome odmah obaveste MUP - Sektor za vanredne situacije.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
HEROJI VATROGASCI Iz vatre izvukli dečaka i bebu!
27. April 2016. // ZOP - Srbija
Nemoj da brineš, daću ti kapuljaču sa vazduhom i kada siđemo dole bićeš sa tatom - rekao je Slobodan Kotur (41) šestogodišnjaku dok ga je spasavao iz požara. On i njegov mlađi kolega Ivan Perišić (29) spasili su porodicu Ivanović iz požara koji je buknuo na Gundulićevom vencu, među kojima hrabrog...
Na olimpijadi i žene vatrogasci
28. Jul 2016. // ZOP - Srbija
HRABRE, pametne i lepe, članice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša su na državnom takmičenju potvrdile primat i kvalifikovale se za Evropsku olimpijadu koja se iduće godine održava u Austriji.   Ali njih deset, uzrasta od 20 do 29 godina, nisu aktivne samo kada su takmičenja u pitanju, već se...
Obeležava se Dan zaštite od požara
07. Novembar 2019. // ZOP - Srbija
                              Foto: MUP Srbije   Pripadnici vatrogasno-spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije obeležavaju Dan zaštite od požara, 7. novembar, nizom aktivnosti, kroz edukativne...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima