Zaštita od požara

MUP: Za vatrogasce nabavljeno više opreme nego ranije

01. Mart. 2016.

BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.

 
Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca Srbije da se država neodgovorno ponašanja prema vatrogascima jer im ne pruža adekvatne uslove za rad, nabavljena oprema i vozila značajno su doprineli unapređenju rada te službe.
 
Sva vozila  u Sektoru  se redovno održavaju i isključena je svaka mogućnost ugrožavanja zaposlenih tokom obavljanja redovnih aktivnosti, kao  i građana.
 
Kad je reč o zaštitnim uniformama  ne postoji  ograničen rok upotrebe i naglašavamo da je u poslednjih pet godina nabavljeno više od hiljadu komada  uniforme.  Netačna je i informacija o neredovnosti u plaćanju, jer svi zaposleni redovno i bez zakašnjenja dobijaju svoje lične dohotke, a redovno se isplaćuju i ostali troškovi.
 
U Sektoru za vanredne situacije zaposleno je 3.100 vatrogasaca spasilaca, ali se profesionalnim rukovođenjem i raspodelom vatrogasaca posao organizuje  na način da sistem bezbednosti ne bude ugrožen. Podršku našem Sektoru daju i brojna dobrovoljna vatrogasna društva, na čiji rad se oslanjaju i države EU.
 
Uvažavajući potrebu zaposlenih u Sektoru za vanredne situacije za obezbeđivanjem što boljih i savremenijih uslova i sredstava za rad, Ministarstvo unutrašnjih poslova je predložilo formiranje Direkcije za upravljanje rizikom i vanredne situacije koje će biti neposredno pod ingerencijom Vlade Republike Srbije.
 
Time će se, kako se dodaje, efikasnije realizovati sredstava iz pristupnih fondova EU i drugih donatorskih sredstava.
 
Predviđeno je da se Direkcija formira usvajanjem Zakona o smanjenju rizika od elementarnih i drugih nepogoda i upravljanju u vanrednim situacijama, koji treba da usvaji Skupština Republike Srbije.
 
Očekuje se da u narednom periodu Skupština otpočne proceduru usvajanja Zakona, navodi se u saopštenju.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.   Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog...
APEL - Ne paliti vatru u prirodi zbog povećanog rizika od požara
Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine apeluje na građane da, tokom boravka u prirodi i izvođenja radova na poljima, ne pale vatru na otvorenom jer se može proširiti i izazvati šumske požare čije su štete neprocenjive. Kako je navedeno na sajtu tog ministarstva nastupajući period visokih...
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći
  ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.  ...
Na olimpijadi i žene vatrogasci
28. Jul 2016. // ZOP - Srbija
HRABRE, pametne i lepe, članice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša su na državnom takmičenju potvrdile primat i kvalifikovale se za Evropsku olimpijadu koja se iduće godine održava u Austriji.   Ali njih deset, uzrasta od 20 do 29 godina, nisu aktivne samo kada su takmičenja u pitanju, već se...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima