Zaštita od požara

Protivpožarna zaštita za romska naselja na jugu Srbije

24. Januar. 2016.

Niški "Jurom centar" će uz finansijsku podršku Evropskog Progresa postaviti protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije, objavio je danas šef Delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport.

 
"Kroz naš Evropski Progres, Jurom će instalirati protivpožarne aparate u 22 romska naselja na jugu Srbije", naveo je Devenport na Tviteru.
 
Postavljanje aparata počeće naredne nedelje.
 
Kako je objavljeno na sajtu Delegacije EU u Srbiji, zbog učestalih požara u romskim naseljima u kojima je poslednjih godina stradalo 12 dece, protivpožarna zaštita biće instalirana u naseljima u Žitorađi, Prokuplju, Kuršumliji, Leskovcu, Bojniku, Lebanu, Vladičinom Hanu, Surdulici, Vranju i Bujanovcu.
 
Među glavnim uzrocima požara u romskim naseljima navode se velika količina sekundarnog otpada koji Romi skladište u dvorištima ili pored stambenih objekata, kao i loše električne instalacije. 
 
Romska naselja nalaze se uglavnom na obodima gradova i sela, a priključci na mrežu su često nelegalni i loše uradeni što uzrokuje preopterećenje sistema.
 
Pored postavljanja aparata, predviđena je obuka grupe volontera – vatrogasaca iz samih romskih naselja koji će se integrisati u dobrovoljna vatrogasna društva. 
 
Projekat povećanja bezbednosti u romskim naseljima sa aspekta protivpožarne zaštite finansiraju EU, Vlada Švajcarske i Vlada Srbije preko programa Evropski PROGRES.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
Aleksandar Ilinčić (18), Martin Tmišić (18) i Nikola Pajić (18) postali su junaci Petnaeste beogradske gimnazije nakon što su u ponedeljak iz zapaljenog stana uspeli da spasu komšiju starog 85 godina. Trojica učenika četvrte godine u ponedeljak oko 17 sati bili su u dvorištu škole na malom odmoru,...
Na olimpijadi i žene vatrogasci
28. Jul 2016. // ZOP - Srbija
HRABRE, pametne i lepe, članice Gradskog dobrovoljnog vatrogasnog društva iz Niša su na državnom takmičenju potvrdile primat i kvalifikovale se za Evropsku olimpijadu koja se iduće godine održava u Austriji.   Ali njih deset, uzrasta od 20 do 29 godina, nisu aktivne samo kada su takmičenja u pitanju, već se...
Vatrogasno spasilačka brigada Beograd u toku jednog dana primi oko 800 različitih dojava, a ima i poziva poput onih za skidanja kućnih ljubimaca i lopti sa drveća, izbacivanje slepih miševa iz soba, teranje ptica koje lupaju po olucima...   Iako se trude da izađu u susret građanima i u takvim situacija, komandant...
GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.   Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima