Zaštita od požara

Slovenački vojnici Kfora donirali opremu vatrogascima

05. Apri. 2016.

GRAČANICA - Pripadnici slovenačkog kontigenta Kfora uručili su pomoć koju su prikupile njihove kolege u Sloveniji vatrogasnoj stanici u Lapljem Selu.

 
Donaciju čine vatrostalni kombinezoni, čizme, šlemovi, rukavice, prskalice za daljinsko gašenje požara kao i račve za hidrante, kao i muljnu pumpu visokog pritiska koja je preko potreba u sitaucijama poplava, saopštila je opština Gračanica. 
 
Predsednik opštine Gračanica Vladeta Kostić rekao je da vatrogasna jedinica u Lapljem Selu nije pod ingerencijom opštine Gračanica i da to predstavlja veliki administrativni problem, ali da je rukovodstvo opštine zahvalno vatrogascima na svemu što su postigli u svom radu.  
 
"Ova jedinica se uvek pokazala na delu, kada su požari, ali i poplave u pitanju, podjednako stručno i u saobraćajnim nezgodama. Ovo je jedna od najboljih jedinica na Kosovu i svakako da im je svaka pomoć dobro došla. Gračanica zaslužuje da ima svoj vatrogasni dom i potpuno opremljenu jedinicu", rekao je Kostić.
 
Po njegovim rečima, opština Gračanica će pokušati ove i naredne godine da u ministarstvu izdejstvuje izgradnju jednog vatrogasnog doma, a ljudi su osposobljeni profesionalci kojima je jedini problem kvalitetna oprema, kaže se u saopštenju.
 
"Potrudićemo se da preko prijatelja izdejstvujemo i ono što im je već godinama potrebno, a to je pneumetski sekač bez koga se ne može u situaciji kada dođe do teških saobraćajnih nezgoda", rekao je Kostić.
 
Komandatnt slovenačkog kontigenta Kfora potpukovnik Novak Bostjan, koji je i sam vatrogasac, rekao je da je u Sloveniji sprovedena akcija prikupljanja opreme čime su želeli da daju doprinos boljem radu vatrogasne jedinice u Lapljem selu.
 
„Doneli smo potapajuću pumpu koja će biti od pomoći, jer je na Kosovu sve više poplava. Nije novost da se vatrogasci sve više bave poplavama, a ne požarima. Pored pumpe visokog pritiska, doneli smo nešto od uniformi, šlemove, čizame, dva usmerivača vode kao i reducire za hidrante", kazao je Bostjan.
 
Komandir vatrogasne jedinice Dragan Sekulić zahvalio se vojnicima KFOR-a na pomoći i rekao da će ova oprema u mnogome značiti u budućim intervencijama.
 
"Imajući u vidu da veoma slabo stojimo sa opremom, svaka pomoć je dobrodošla. Svakako, sada će biti lakše kada budemo intervenisali, posebno iz razloga  što smo dodatno opremljeni uniformama i  šlemovima. U sastavu naše opreme sada imamo još jednu potapajuću pumpu, koja će ako zatreba i bude poplava biti od velikog značaja", rekao je on.
 
Izvor: Tanjug
Pogledajte još
22. Februar 2016. // ZOP - Srbija
Miloš Voinović (35) , otac troje dece, spasao je pre nekoliko dana sigurne smrti sedamdeset osmogodišnju staricu Ljubicu Ališanović PROKUPLjE - Vatrogasac Miloš Voinović (35) nije aktivan samo kada je na dužnosti. Ovaj hrabri Prokupčanin, otac troje dece, spasao je pre nekoliko dana sigurne smrti sedamdeset...
Aleksandar Ilinčić (18), Martin Tmišić (18) i Nikola Pajić (18) postali su junaci Petnaeste beogradske gimnazije nakon što su u ponedeljak iz zapaljenog stana uspeli da spasu komšiju starog 85 godina. Trojica učenika četvrte godine u ponedeljak oko 17 sati bili su u dvorištu škole na malom odmoru,...
NEBOSH Oil & Gas Certificate - ZAGREB, CROATIA. LAST MINUTE SIGN UP
    Za više informacija posetite: www.hsetraining.rs
Spasli Nišliju iz požara
25. Septembar 2016. // ZOP - Srbija
Zahvaljujući prisebnosti i hrabrosti dvojice pripadnika MUP i nekoliko komšija, S. S. (53) je na vreme izvučen iz stana koji je potpuno izgoreo, u zgradi u Ulici bubanjski heroji 64 u niškom naselju Ledena stena. On je sa povredama prebačen u Urgentni centar Kliničkog centra u Nišu.   Pripadnici vatrogasno...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima