Zaštita od požara

Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći

23. Jun. 2021.
Apel vatrogasaca: Ne zaboravljajte šerpu na šporetu, isključite klimu u toku noći

 ri hiljade požara godišnje desi se samo u Beogradu. Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda Miloš Majstorović rekao je za RTS da su klima uređaji i plinske boce deo opasnosti, ali da svi elektrouređaji mogu da se zapale. Savetuje da se preko noći isključi klima ili da bude pod kontrolom.

 

Jedan od 35 vatrogasaca, koliko ih je gasilo požar u Naučnom institutu za veterinarstvo Srbije, takoreći sa terena je tigao u studio RTS-a.

Komandant Vatrogasno spasilačke brigade Beograda, Miloš Majstorović, rekao je gostujući u Beogradskoj hronici, da ekipa dežura radi provere, ali je sve gotovo i nema potrencijalnih opasnosti.

Da je vatra došla do boca sa kiseonikom, Majstorović kaže da bi bili ugroženi prvenstveno vatrogasci,

‚‚Nakon dojave da gori laboratorija i da unutra ima tehničkih gasova i određenih hemijskih materija, dolaskom na lice mesta, evakuisani su zaposleni u toj instituciji, a rizik je po vatrogasce. Možemo da sprečimo neke akcidente, moramo da uđemo u prostor da ga ugasimo da sprečimo veću materijalnu štetu“, rekao je Mastorović.

Govoreći o tome zašto se voli posao koji bukvalno svakog dana donosi rizik opasan po život, Majstorović ukazuje da je zanimanje primamljivo.

„Volimo posao jer kada se zaposlimo ne znamo šta nas očekuje tokom karijere, prođe vreme, shvatite koliko toga možete humanog da uradite a da to profesionalno radite. Vatrogasasc može biti samo onaj ko voli posao, veliki je stres, napori, rizici, naši momci izdržavaju i bitna je zahvalnost građana koja prija i nastavljamo u pravcu da zadovoljimo sve njihove potrebe“, ističe Majstorović.

 

Tri hiljade požara godišnje je samo u Beogradu. Majstorović kaže da nam se čini da je požara više ove godine.

Danas se upalila tri klima uređaja

Klima uređaji i plinske boce su deo opasnosti koji vreba svakodnevno. Podvlači da su svi ostali elektrouređaji u kući potencijalno opasni, izazivači požara, sve može da se zapali što radi na električnu energiju.

Najčešće su to spoljne jedinice klime, zabrinjavajuće je da obični požar nastaje prilikom spremanja hrane, pa se zaboravi ono što je na šporetu, u toku dana vidi se dim i rešava se na licu mesta.

Danas su imali situaciju da su se tri klima uređaja upalila. Klime će sutra raditi u stanovima zbog tropske temperature. Majstorović kaže da se mora obaviti redovan servis od strane stručnih lica.

„Preporuka je da ne ostavljamo uređaje kada napuštamo prostor i kada spavamo. Mnogo situacija imamo kada klime i elekstoinstalacije koje su projektovane pre 50 godina trpe optrerećenja i dolazi do paljenja elektroinstalacija po hodnicima, ugroženi budu stanari na višim etažama“, ističe Majstorović.

Preporuka je, kaže, da se klima urađaj ugasi u nekom trenutku i da ne bude bez kontrole.

‚‚

Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile da bi privukli lestve“

U Beogradu su stambene zgrade sve više. Odgovarajući na pitanje da li je oprema tome prilagođena, Majstorović kaže da se vatrogasno-spasilačka birgada obnovila, imaju lestve od 32 metra dohvatne visine, to je 10. sprat, ali je bitna saradnja sugrađana, jer treba prići objektima na pravi način.

„Na Lionu smo 40 minuta sklanjali automobile, da bi privukli lestve. Problem moramo rešiti u svojim glavama da razmišljamo da parkirani automobil može da ometa intervencviju vatrogasca baš u našem stanu“, rekao je Majstorović.

Rekao je da je bio veliki broj smrtnih slučajeva u požarima u Beogradu – 25 prošle godine, a ove godine 12, prošle godine spaseno je 90 ljudi iz požara.

„Moramo sami da radimo da ne dođe do požara, a kada dođe pustite vatrogasce da rade svoj posao“, zaključio je Majstorović.

Izvor: Danas

Pogledajte još
BEOGRAD - Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije prošle godine nabavio je više vozila i prateće opreme nego prethodnih godina, poput 18 specijalizovanih vatrogasnih i osam terenskih vozila, dva robotehnička kompleksa i dva čamca.   Kako se navodi u saopštenju Sektora, a povodom tvrdnji Sindikata vatrogasaca...
NEBOSH Oil & Gas Certificate - Belgrade, Swebia. LAST MINUTE SIGN UP
Upcoming NEBOSH IGC course we will be running in Belgrade, Serbia. When : 15th - 26th April 2019 (Mon-fri only) Where: Belgrade, Serbia - Exact venue TBC Course : NEBOSH IGC (10 Day Course) Exam: 29th April 2019 Includes 10 days training, all fees & registrations, Exam fees, course materials and daily refreshments and...
Pokaznom vežbom obeležen Dan zaštite od požara
07. Novembar 2020. // ZOP - Srbija
 Danas se obeležava Dan zaštite od požara. Rukovodstvo ministarstva untrašnjih poslova je tim povodom prisustvovalo pokaznoj vežbi gašenja požara koju su izveli pripadnici Vatrogasno-spasilačke jedinice Zemun i Dobrovoljnog vatrogasnog društva "Matica. Tokom ove godine vatrogasci u Srbiji imali su...
Predstavljen pilot projekat koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe
 Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin danas je sa ministarkom za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja prof. dr Darijom Kisić u Subotici prisustvovao predstavljanju pilot projekta koji za cilj ima unapređenje zaštite od požara stanovništva sa fokusom na ranjive grupe...  ...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima