Zaštita životne sredine

PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA U čačanskoj Hladnjači procureo amonijak

13. Januar. 2016.

U pogonu čačanske Hladnjače procurio je otrovni gas amonijak, ali je na vreme zaustavljen intervencijom nadležnih službi, rečeno je u inspekcijskoj službi u Čačku koja će protiv vlasnika podneti prekršajnu prijavu. Amonijak je procureo juče, zbog toga što je u Hladnjači isključena struja, a dalje curenje zaustavili su službenici Odeljenja za vanredne situacije koji su zatvorili ventile.

Elektrodistribucija Čačak je poslednjeg dana decembra isključila struju Hladnjači zbog duga od 35 miliona dinara, o čemu su obaveštene inspekcijske službe koje su naložile vlasniku Milenku Surudžiću da istoči amonijak jer postoji opasnost od njegovog curenja, što on nije uradio.

U Hladnjači trenutno ima 10 tona amonijaka i prema oceni inspekcijskih službi, ukoliko ubrzo ne bude istočen može da napravi havariju.

"Radnici su alarmirali da postoji mogućnost da dodje do curenja amonijaka. Inspektori su 30. decembra naložili hitno istakanje amonijaka, što nije učinjeno", rekao je Broćić.

On objašnjava da ukoliko se amonijak ne istoči, a dodje i do velike temperaturne razlike, postoji mogućnost od njegovog ponovnog curenja. Amonijak neće da curi kada je napolju hladno.

Amonijak je otrovan gas, kaže Broćić, a u odredjenim situacijama može da bude eksplozivan i zapaljiv, od 10 do 15 odsto. Ta koncentracija može da se stvori samo unutar objekta.

Hladnjača je prestala da radi u decembru 2012. godine, kada je procureo amonijak nakon isključenja struje zbog tadašnjeg duga od oko osam miliona dinara, a 30 radnika kojima je vlasnik dugovao više od 10 plata, ostalo je bez posla.

Od tada je Hladnjača radila samo povremeno kada je izdavana u zakup.

Hladnjača u Čačku je privatizovana 2003. godine, a Agencija za privatizaciju raskinula je 2007. godine kupoprodajni ugovor jer kupac nije obezbedio kontinuitet u poslovanju.

Akcijski fond je u aprilu 2009. godine prodao akcije Hladnjače firmi iz Šapca, koja ih je potom prodala firmi iz Guče, iza koje takođe stoji Surudžić koji je vlasnik i više firmi u Guči.

Izvor: Blic

Pogledajte još
KALENDAR OBUKA VICTORIA CONSULTING ZA FEBRUAR I MART 2016
Kalendar obuka možete preuzeti sa linka: Kalendar obuka-2016   Obuke: - Obuka za novi ISO 9001:2015, 04.02.2016 - Savetnik za hemikalije (sticanje zvanja: savetnik za hemikalije), 22-26.02.2016. - Obuka za novi ISO 14001:2015, 14.03.2016.   Preliminarne prijave su u toku.   Za više informacija...
Poziv - Škola savetnici za hemikalije Oktobar 2016
11. Avgust 2016. // ZŽS - Srbija
POZIV ZA PETODNEVNU OBUKU: OBUKA ZA STICANJE ZVANJA SAVETNIKA ZA HEMIKALIJE. Datum: 03.10.-07.10.2016. Mesto: Beograd DOWNLOAD
Pomor ribe u Krivaji kod Srbobrana
08. Decembar 2015. // ZŽS - Srbija
SRBOBRAN - Javno vodoprivredno preduzeće Vode Vojvodine saopštilo je danas da prati situaciju na kanalu Dunav-Tisa-Dunav (DTD) i reci Krivaji u Srbobranu gde su primećeni problemi sa pomorom ribe i ocenilo da je problem u zagađenosti uzvodnog dela kanala. Kako se navodi u saopštenju, ovih dana je kod Srbobrana primećena...
Sadnja drveća u Sremskoj Mitrovici
10. Mart 2017. // ZŽS - Srbija
Primer dobre saradnje Sremske Mitrovice i kompanije “Cooper standard” koja posluje u tom gradu je i današnja akcija uređenja prostora u blizini Poslovno-sportskog centra “Pinki”. Kao društveno odgovorna kompanija koja vodi računa i o životnoj sredini, a u dogovoru sa lokalnom administracijom,...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima