Zaštita životne sredine

ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

23. Maj. 2016.
ALARMANTNI PODACI: Ugroženo 30 odsto vrsta biljaka i životinja

Svetski fond za prirodu (WWF) upozorio je danas da je krivicom ljudi 30 odsto vrsta biljka i životinja ugroženo.

 
"Proces izumiranja vrsta konstantno se ubrzava, te je danas 1.000 do 10.000 brži nego što bi to bilo u prirodnim uslovima", navodi se u saopštenju Fonda.
 
Svetski fond za prirodu je naveo da planeta Zemlja postaje sve siromašnija prirodnim resursima: četvrtina sisara u svetu je globalno ugrožena, svaki četvrti sisar, svaki treći vodozemac i svaka osma ptica je pred nestajanjem.
 
U saopštenju WWF se ističe da za razliku od masovnih izumiranja koja su bila izazvana zbivanjima iz geološke istorije Zemlje, za sadašnje izumiranje biljnih i životinjskih vrsta skoro isključivo je odgovorna jedna vrsta - čovek.
 
"U Srbija se nalazi 33 odsto biljnih vrsta, 38 odsto sisara ili 51 odsto vrsta ptica koje nastanjuju Evropu. Ovako visok stepen biološke raznovrsnosti je činjenica za ponos, ali i veliku odgovornost kako bi se ona očuvala", izjavila je direktorka WWF programa u Srbiji Duška Dimović.
 
Srbija je jedna od potpisnica Međunarodne konvencije o biološkoj raznolikosti po kojoj se obavezala da će do 2020. godine povećati ukupnu površinu teritorije pod zaštitom na 10 odsto.
 
"Trenutno je u Srbiji zaštićeno samo 6,5 odsto teritorije, što je znatno ispod proseka. Ne samo da je potrebno povećati broj i površinu zaštićenih područja, nego je i neophodno unaprediti stanje u već zaštićenim područjima", kazala je Dimović.
 
U svetu je u nedelju obeležen Međunarodni dan biodiverziteta. Biodiverzitet, ili biološka raznovrstnost, predstavlja raznovrsnost gena, vrsta i ekosistema na planeti i ima direktan uticaj na život svih ljudi.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
16. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše „Gardijan“, pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju „Holandske železnice“.     „Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra“, saopštio je predstavnik...
09. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Desetine hiljada kinder jaja izbacilo je more na obale nemačkog ostrva Langeoga, dan nakon velike oluje u tom kraju.   Deca i odrasli pojurili su na plaže prepune crvenih, plavih i žutih plastičnih jaja s igračkama. Protezale su se u dužini od nekoliko kilometara.   "Verovatno ima više od 100.000...
07. Februar 2019. // ZŽS - Svet
U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, preti ekološka katastrofa velikih razmera upozorava hrvatski sajt Index.   Naime,...
BRISEL - Evropska komisija je, povodom tri decenije od nuklearne katastrofe u Černobilju, najavila dodatnih 20 miliona evra pomoći za saniranje posledica te katastrofe.   "Evropska unija predvodi u međunarodnim naporima za uklanjanje posledica černobiljske nuklearne katostrofe, dekomisiju nuklearne elektrane kako bi to mesto...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima