Zaštita životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine

04. Jun. 2019.
Svetski dan zaštite životne sredine

Svetski dan zaštite životne sredine koji se obeležava 05. juna 2019. godine ima za cilj podizanje svesti o važnosti poštovanja životne sredine ali i neophodnosti doprinosa pojedinca.

Životna sredina je u svetu ali i u našoj zemlji, pod velikim pritiskom različitih faktora ugrožavanja i mnoge biološke vrste su ugrožene u većem ili manjem stepenu, na pragu nestajanja ili su čak zauvek izgubljene.
 
Životnu sredinu, pre svega štitimo radi zdravlja i napretka ljudi ali i očuvanja prirodnih vrednosti, što ujedno i predstavlja sistem održivog razvoja, odnosno usklađenost ekonomskog i društvenog razvoja s jedne strane i zaštite životne sredine s druge strane.
 
Svetski dan zaštite životne sredine podseća ljude širom sveta da su naši lični izbori oni koji oblikuju svet oko nas i da naše svakodnevne odluke kao potrošača, pomnožene sa milijardama, imaju ogroman uticaj na životnu sredinu – neke od njih će doprineti daljem iscrpljivanju prirodnih resursa, dok će druge pomoći da se zaštitite osetljivi ekosistemi.
 
Svetski dan zaštite životne sredine je dan koji se obeležava u celom svetu svakog 5. juna kroz razne aktivnosti i kampanje, sa ciljem da se skrene pažnja javnosti na brojne ekološke probleme i potrebu očuvanja životne sredine.
 
Datum 5. juni je odredila Generalna skupština UN jer se tog dana održala Konferencija o zaštiti životne sredine u Stokholmu 1972. godine.
 
U svetu se na ovaj dan pokreću brojne aktivnosti u koje je uključena javnost, a koje propagiraju odgovorni odnos prema okruženju. U pomenute aktivnosti se jednako uključuje i vladin i nevladin sektor.
Pogledajte još
Tanker naftne kompanije "TS Lines" prepolovio se juče nedaleko od tajvanske obale. Velika količina sirove nafte izlila se u more i na plažu. Radnici su čitavog dana radili na suzbijanju potencijalne ekološke katastrofe, uklanjajući naftu. Vlasnik kompanije "TS Lines" priveden je u policiju na...
Koncentracije prašine i sumpor-dioksida u Sarajevu, Tuzli i Zenici i danas je, kao i prethodnih dana, iznad graničnih vrednosti, a stručnjaci smatraju da se ovakva situacija neće uskoro promeniti. U Kantonu Sarajevo proglašena je epizoda "upozorenja", a u opštinama Kakanj i Zenica još je na snazi...
16. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Svi vozovi u Holandiji se sada kreću na energiju, proizvedenu uz pomoć generatora na vetar, piše „Gardijan“, pozivajući se na nacionalnu železničku kompaniju „Holandske železnice“.     „Od 1. januara sto odsto vozova radi na energiju vetra“, saopštio je predstavnik...
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima