Zaštita životne sredine

Čak 80 procenata stanovništva ne udiše kvalitetan vazduh

12. Maj. 2016.

Osamdeset posto svetskog stanovništva živi u gradovima u kojima kvalitet vazduha nije u skladu sa limitima Svetske zdravstvene organizacije.

Iako su sve svetske regije pogođene, stanovnici najsiromašnijih gradova trpe najveće posledice, upozorava se u stručnoj studiji.
 
Zagađenje vazduha zbog povišene koncentracije "lebdećih čestica", "grubih"(MP10) i "finih" (MP2,5), uključuje i zagađivače poput sulfata, nitrata i ugljen-dioksida, te predstavlja rizik za zdravlje.
Zagađenje povećava rizik od raka pluća i respiratornih bolesti, naročito astme, kao i od nekih bolesti krvnih sudova, te uzrokuje svake godine više od tri miliona smrtnih slučajeva u svetu, navode iz SZO.
 
Prema studiji, 98 posto gradova sa više od 100.000 stanovnika u zemljama sa niskim ili srednjim prihodima ne poštuje smernice koje se tiču kvaliteta vazduha.
 
Kada se radi o zemljama sa visokim prihodima, taj postotak pada na 56 odsto.
 
Kada se zagađeni zrak "uvuče" u gradove, najranjivije gradsko stanovništvo - najmlađi, najstariji i najsiromašniji - jesu i najpogođeniji, upozorava Flavija Bustreo, zamenik glavnog direktora SZO.
 
Najveći nivo atmosferske zagađenosti zabeležen je u zemljama sa slabim ili srednjim prihodima u istočnom Mediteranu i jugoistočnoj Aziji. Tamo je godišnji prosečni nivo pet do deset puta viši od limita koje je postavila SZO.
 
Gradovi koji su najzagađeniji jesu Nju Delhi, Kairo i Peking...
 
U Evropi je nivo koncentracije "grubih" i "finih" čestica praktično isti u Londonu i Ženevi, dok je malo viši u Parizu i Rimu.
 
Izvor: Blic
Pogledajte još
07. Februar 2019. // ZŽS - Svet
U poslednja tri dana u Pazinu u Istri palo je 142,4 milimetara kiše, što je dovelo do toga da su pritoke Pazinčice naglo nabujale, uključujući pritoku Drazej koji prolazi kod odlagališta građevinskog materijala Lakota, preti ekološka katastrofa velikih razmera upozorava hrvatski sajt Index.   Naime,...
13. Mart 2016. // ZŽS - Svet
Vašington -- Japanski naučnici izolovali su bakteriju koja razlaže plastiku, što se vidi kao mogući način za neškodljivo uništavanje otpada širom sveta Novootkrivena bakterija Ideonela Sakaiensis praktično "jede" plastiku, koristeći je kao izvor energije, objavio je američki časopis...
13. Decembar 2015. // ZŽS - Svet
Ministri zemalja učesnica Međunarodne konferencije o klimi, koja se održava u Parizu, usvojili su sporazum o ograničavanju globalnog zagrevanja. Nakon dvonedeljnih pregovora, sporazum je odobrilo gotovo 200 zemalja. Sporazuma o klimi predviđa da do kraja veka bude ograničen rast globalnih prosečnih temperatura na ispod dva...
Dan planete zemlje 22. april
23. April 2017. // ZŽS - Svet
U više od 150 zemalja širom sveta, među kojima je i Srbija, juče je obeležen Dan planete Zemlje ili Dan Zemlje, 22. april, u cilju povećanja svesti ljudi o ugroženosti životne sredine.   U ovom događaju svake godine učestvuje milijardu ljudi, čineći Dan planete zemlje najvećom građanskom akcijom na svetu....
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima