Zaštita životne sredine

Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

26. Mart. 2021.
Podržimo akciju Sat za našu planetu 27.03.2021.godine od 20.30 do 21.30

 „Pokreni se za Planetu“ slogan je ovogodišnje ekološke akcije „Sat za našu planetu“ (Earth Hour), koja se održava 27.03.2021.godine, od 20.30 do 21.30 po lokalnom vremenu širom sveta.

Organizator akcije, svetska organizacija za zaštitu prirode (WWF), pored apela za isključivanje dekorativne rasvete na javnim zgrama, kao i svetla u domovima na 60 minuta, ove godine poziva gradjane da se priključe velikom virtuelnom dogadjaju, preko zoom platforme, koji će biti održan tokom „Sata za našu planetu“.

Istaknuto je da se događaj organizuje kao podsetnik ljudima da je neophodno da se hitno pokrenu i promene ponašanje, kako bi se ublažile klimatske promene.

Iz WWF-a su podsetili da su ekstremni vremenski dogadjaji, porast temperature, zagadjenost reka, češći šumski požari, pojava novih zaraznih bolesti, neke od promena koje su očigledne i u regionu Balkana.

Podseća se da je, uprkos pandemiji korona virusa, prošlogodišnja akcija „Sat za našu planetu“ bila masovnija nego ikada ranije i da je u njoj učestvovalo 190 zemalja i teritorija.

WWF organizuje „Sat za našu Zemlju“ u okviru projekta „Da nam klima štima“, koji podržava Vlada Švedske.

„Sat za našu planetu“ u Srbiji se ove godine obeležava 13. put.

Prvi put akcija je održana u Sidneju 2007. godine kao gradjanska inicijativa za podizanje svesti o klimatskim promenama, ali i poziv na hitnu akciju.

 

Danas se smatra najvećom dobrovoljnom gradjanskom akcijom za zaštitu prirode.

Pogledajte još
09. Januar 2017. // ZŽS - Svet
Desetine hiljada kinder jaja izbacilo je more na obale nemačkog ostrva Langeoga, dan nakon velike oluje u tom kraju.   Deca i odrasli pojurili su na plaže prepune crvenih, plavih i žutih plastičnih jaja s igračkama. Protezale su se u dužini od nekoliko kilometara.   "Verovatno ima više od 100.000...
Godina 2015. najtoplija od početka merenja
20. Januar 2016. // ZŽS - Svet
VAŠINGTON - Prošla godina je bila daleko najtoplija otkako se obavljaju merenja temperature od kraja 19. veka, saopštila je Američka agencija za okean i atmosferu, prenose mediji.     Tako je prosečna temperatura kopna i mora u čitavoj 2015. iznosila 0,9 stepeni Celzija iznad proseka za 20. vek.  ...
Tanker naftne kompanije "TS Lines" prepolovio se juče nedaleko od tajvanske obale. Velika količina sirove nafte izlila se u more i na plažu. Radnici su čitavog dana radili na suzbijanju potencijalne ekološke katastrofe, uklanjajući naftu. Vlasnik kompanije "TS Lines" priveden je u policiju na...
Pola veka Dana planete Zemlje
20. April 2020. // ZŽS - Svet
Ovaj značajan datum se obeležava kako bi svetska populacija postala svesna svoje odgovornosti prema planeti na kojoj živi i tako smanji negativan uticaj na životnu sredinu.   Dan planete Zemlje ustanovljen je 1970. godine u SAD, nakon ekološke akcije, a obeležava se širom sveta od 1992. godine kada je na...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima