Vanredne situacije

Čačak: Opasnost od curenja amononijaka iz Hladnjače

10. Jul. 2016.

Radnici čačanske Hladnjače koja ne radi sedam meseci upozorili su da postoji mogućnost curenja amonijaka i ekološke katastrofe.

 
Radnici čačanske Hladnjače koja ne radi sedam meseci upozorili su da postoji mogućnost curenja amonijaka i ekološke katastrofe o čemu je danas raspravljala i gradska skupština koja je odlučila da taj problem mora biti što pre rešen.
 
U Hladnjači, koja je u stečaju je ostalo 10 tona amonijaka a meštani Mesne zajednice Sveti Sava, na čijoj teritoriji se nalazi Hladnjača su obavestili medije da se miris amonijaka oseća na desetak metara od postrojenja.
 
U pismu medijima pet radnika koji su ostali u Hladnjači da brinu o rashladnim postojenjima su naveli da je do opasnosti od curenja amonijaka došlo usled ponovnog isključenja struje zbog velikih dugova prema Elektrodistribuciji.
 
"Od decembra prošle godine kada je Hladnjača prestala da radi i kada je došlo do curenja amonijaka ništa nije urađeno da se spreči moguća ekološka katastrofa", naveli su radnici u pismu dostavljenom medijima.
 
Taj problem danas su razmatrali i odobornici lokalne skupštine koji su odlučili da se formira novi štab za vanredne situacije "koji će pod hitno rešiti problem curenja amonijaka iz Hladnjače".Opozicioni odbornici iz Nove Srbije i Dveri su istkali da je Hladnjača "tempirana bomba za Čačak", da od nje preti ekološka katastrofa i da taj problem mora pod hitno da se reši "tako što bi grad kupio Hladnjaču i ustupio je povrtarima i voćarima na korišćenje".
 
Gradoačelnik Milun Todorović je rekao na sednici da grad nije ugrožen a da je situacija pod kontrolom i da ne treba širiti paniku.
 
On je napomenuo i da je jedan od problema nerešena vlasnička struktura Hladnjače o čemu odlučuje Privredni sud u Čačku.
 
Todorović je istakao da je nakon razgovora sa predstavnicima Elektroprivrede Srbije struja u Hladnjači ponovo uključena.
 
Hladnjača u Čačku osnovana je 1959. a sa kapacitetom od 12.000 tona bila je druga po veličini u bivšoj Jugoslaviji, kada je zapošljavala oko 300 radnika.
 
Privatizovana je 2003. kada je kupio vlasnik tri preduzeća iz Guče Milenko Surudžić, koji je nedavno preminuo. Agencija za privatizaciju raskinula je 2007. kupoprodajni ugovor jer kupac nije obezbedio kontinuitet u poslovanju, ali je dve godine kasnije Surudžić berzanskim poslovanjem ponovo došao u posed Hladnjače.
 
Hladnjača je prestala da radi u decembru 2015. kada je prvi put procureo amonijak, nakon što je Elektrodistribucija isključila struju zbog velikog duga.
 
Na poslednjoj licitaciji ponudu za kupovinu Hladnjače dala je privatna čačanska firma Auto Čačak ali o tome se Privredni sud još uvek nije konačno izjasnio.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Marić: Povlači se voda u poplavljenim područjima
Načelnik Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) Predrag Marić izjavio je danas da je situacija u poplavljenim područjima u Srbiji mirnija i da se voda povlači. "Voda u poplavljenim područjima se povlači, a u sredinama gde postoje uslovi voda se ispumpava", rekao je Marić za...
SVETSKI DAN CIVILNE ZAŠTITE
01. Mart 2020. // VS - Srbija
  Civilna zaštita predstavlja organizovani odgovor države na različite vrste opasnosti koje ugrožavaju ljude, životinje, imovinu, kulturna dobra, životnu sredinu itd. Ona se organizuje, sprovodi i priprema u mirnodopskim i ratnim uslovima. Civilna zaštita obuhvata planiranje (organizovanje) i sprovođenje mera i...
Radnici sprečili poplavu u rudniku
14. Januar 2016. // VS - Srbija
Havariju izazvanu vremenskim nepogodama početkom sedmice na transformatoru rudnika Veliki majdan na teritoriji ljubovijske opštine, radnici „Elektodistribucije“ iz Loznice uspešno su sanirali i sprečili veće posledice i plavljenje unutrašnjosti rudnika. Pošto nije bilo struje, pumpe koje izbacuju...
16. Januar 2017. // VS - Srbija
Na redovnom zasedanju Štaba za vanredne situacije u Vranju je ocenjeno da je, uz angažovanje svih relevantnih službi, stanje na terenu znatno povoljnije u odnosu na prethodne dane.   Zahvaljujući vatrogasno-spasilačkim ekipama, akcija spasavanja bolesnih iz Ćurkovice i Gornjeg Punuševca je uspešno...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima