Zaštita životne sredine

Italija pomaže Srbiji u nadzoru zagađenja zemljišta

25. Februar. 2016.

Italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora i Program UN za zaštitu životne sredine (UNEP), predstavili su večeras u Ambasadi Italije u Beogradu prvi nacionalni sistem mapiranja i nadzora zagađenja zemljišta u Srbiji u skladu sa međunarodnim standardima.
Cilj je bio predstaviti projekat “Podrška Republici Srbiji u primeni multilateralnog sporazuma o zaštiti životne sredine i obaveza EU kroz unapređenje praćenja zagađenja zemljišta u industrijskim zonama”.

Radi se o projektu podrške koji sa 370.000 evra finansira italijansko Ministarstvo za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a sprovodi UNEP zajedno sa Globalnim fondom za zaštitu životne sredine (GEF).

"Poboljšanje standarda zaštite životne sredine je ključna oblast za proces pristupanja Srbije EU koji Italija snažno podržava. Projekat UNEP koji se odnosi na zagađenje zemljišta, a koji finansira Italija, konkretan je način da se Beogradu pomogne da napreduje na tom putu", rekao je Đuzepe Manco, ambasador Italije u Beogradu.

Odlučili smo da projekat predstavimo ovde, u zgradi ambasade, koja je izgrađena pre 90 godina, i obeležavamo ovaj posebni jubilej tako što ćemo ambasadu učiniti malo "zelenijom" i smanjiti štetan uticaj na životnu sredinu, kazao je Manco.

Stana Božović, državni sekretar u Ministarstvu za poljoprivredu i zaštitu životne sredine, rekla je da je ovaj projekat od presudnog značaja za Srbiju - posebno imajući u vidu predstojeće razgovore o životnoj sredini koji su deo nastojanja države da postane članica EU.

Putem video snimka obratila se Barbara Degani, državni sekretar u italijanskom Ministarstvu za zaštitu životne sredine, kopna i mora, a u ambasadi su govorili i Filip Radović, direktor SEPA (Agencija za zaštitu životne sredine Republike Srbije) i Pjer Karlo Sandei iz UNEP, koji je održao prezentaciju programa.

 

Izvor: Blic

Pogledajte još
12 ekoloških zapovesti
19. Novembar 2020. // ZŽS - Srbija
Ekološke zapovesti kojih se treba pridržavati za što čistiju životnu sredinu   1. Ne očekuj od prirode više nego što si joj dao, (priroda);   2. Zaštiti planetu ovu,drugu nemamo niti ćemo dobiti novu, (planeta);   3. Brini o vazduhu pre nego što ga ugledaš,...
Akcija
16. Mart 2016. // ZŽS - Srbija
NOVI SAD - U okviru manifestacije "Novosadsko proleće", koja počinje danas u prostoru JP SPC "Vojvodina" u Novom Sadu, udruženje "Inženjeri zaštite životne sredine" organizuje akciju zamene starog papira za sadnice cveća i drveća. Svi koji donesu 10 kilograma starog papira dobiće sadnicu cveća, a...
Sajt za borbu protiv divljih deponija na Fruškoj gori
30. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Fruška gora, "panonska lepotica", mogla bi uskoro da se reši crnih ekoloških tačaka - divljih deponija - kojih ima na gotovo svim prilaznim putevima planini. Rešenje ovog gorućeg problema intenzivno traže aktivisti Udruženja "Fruškać" i internet-platforme www.fruskac.net, i čini se da...
Formirana Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala
  Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju našu prirodu i okolinu osnovana je po prvi put, saopštio je MUP. Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima