Zaštita životne sredine

Čađ zagađuje grad

25. Apri. 2017.

Ekološki pokret Vrbasa podneo je tri prijave protiv Fabrike ulja i biljnih masti "Vital" zbog zagađenja iz dimnjaka ove industrije. Prema navodima predsednika EPV Ratka Đurđevca, "Vital" je ovog meseca danima uzastopno prekrivao grad oblacima gustog dima i krupne, lepljive čađi. Prijave su predate opštinskoj i pokrajinskoj inspekciji za zaštitu životne sredine i vrbaskom odeljenju Prekršajnog suda u Novom Sadu.

 
 
Stanovnici gradskih naselja Mađaršor i Vinogradi, koji su najbliži "Vitalu", ističu da od dima iz ove fabrike ne mogu normalno da žive.
 
- Svi u kraju kašljemo, posebno deca, koju zbog otežanog disanja moramo da vodimo kod lekara. Garež se lepi na opran veš u dvorištima, a ulazi i u kuće. Čađ pada i na povrće i ostale namirnice na pijaci. Uz sve to, trpimo užasan smrad koji se širi od dima - opisuje žitelj Mađaršora, ne želeći da kaže ime.
 
On ističe da problem traje već godinama, pa je nekoliko stotina ljudi iz ovog dela grada ranije pisalo peticiju opštinskim vlastima, ali nije bilo adekvatnog odgovora.
 
Vrbašani se pribojavaju da je dim iz uljare otrovan.
 
- Nemam saznanja šta "Vital" loži, ali ono što je evidentno, to je da fabrička energana nije ispravna. Očigledno ne funkcionišu "cikloni", prečistači koji bi trebalo da zadrže krupne nečistoće u dimnjaku. Dokaz je to što sa dimom izlazi i ogromna količina krupne gareži. To je takođe i znak da nema dovoljno kiseonika za potpuno sagorevanje, što upućuje na nedostatak tehnološke discipline - ističe Đurđevac.
 
On napominje da se u EU zabranjuje izgradnja visokih fabričkih dimnjaka upravo zato da bi se sprečilo zagađenje, jer dim koji se oseti u krugu preduzeća tera rukovodstvo da se pridržava ekoloških propisa.
 
Đurđevac naglašava da veliku odgovornost za zagađenje snose inspekcije, kao i sama lokalna samouprava.
 
- Opštinska i pokrajinska inspekcija, uprkos dugogodišnjem "terorisanju" Vrbašana štetnim gasovima, ne obaveštavaju građane o kvalitetu vazduha koji udišu - rekao je Đurđevac.
 
 
 
"PRETERANA BUKA"
 
OPŠTINSKA inspekcija je po prijavi EPV posetila "Vital", nakon čega je dim prestao. Ekolozi upozoravaju da se sličan "sled" događao i ranije, i da je uljara posle nedelju dana, "kad se prašina malo slegne", nastavljala po starom. U "Vitalu" kažu da je dim bio posledica regularne proizvodnje i da je oko toga napravljena preterana buka.
 
Izvor: Novosti
Pogledajte još
Formirana Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala
  Jedinica za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine, koja će kao svoju primarnu aktivnost imati borbu protiv onih koji uništavaju i zagađuju našu prirodu i okolinu osnovana je po prvi put, saopštio je MUP. Načelnik novoformirane Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala...
Dan bez automobilskog dima
22. Septembar 2016. // ZŽS - Srbija
Opština Svilajnac, u saradnji sa Biciklističkim klubom Čiroki i Volonterskom organizacijom Svilajnac, 25. septembra, obeležiće "Dan bez automobilskog dima".   U nedelju 25. septembra od 11 časova, u Parku evropskog prijateljstva biće organizovan skup na kome građani mogu doći biciklom, motorom na električni...
02. Oktobar 2016. // ZŽS - Srbija
Nade Užičana da će po prvi put u istoriji grada imati čistu reku pale su u vodu prošle godine, kada se - posle niza propusta - odustalo od izgradnje Centralnog postrojenja za preradu otpadnih voda (CPPOV).   Nova šansa za spas vodotokova koji su sada jedini "kolektori" fekalija za stotine hiljada...
22. Januar 2016. // ZŽS - Srbija
Ispitivanje poljoprivrednog zemljišta: Uzorci za analizu uzeti na 29 lokacija POLjOPRIVREDNO zemljište na teritoriji Pančeva na nižem nivou je zagađenosti nego što je očekivano, zaključak je okruglog stola na kome su juče predstavljeni rezultati zajedničkog projekta Srbije i Japana pod nazivom "Podizanje...
Pronađite firmu prema sledećim kriterijumima